Antena Meniu Search
x

În următoarea călătorie cu avionul s-ar putea să fiţi coleg de scaun cu un luptător SRI. Şoimii aerului pot face diferenţa dintre o cursă în siguranţă şi o catastrofă

Îi vedeţi în avioane, vorbiţi cu ei şi chiar le povestiţi cum v-aţi petrecut vacanţa, dar nu ştiţi că într-o secundă ei pot preveni o catastrofă.

Vezi și

Îi vedeţi în avioane, vorbiţi cu ei şi chiar le povestiţi cum v-aţi petrecut vacanţa, dar nu ştiţi că într-o secundă ei pot face diferenţa dintre o cursă în siguranţă şi o catastrofă. Sunt "şoimii aerului", aşa cum sunt numiţi luptătorii antitero ai SRI care supraveghează din interior cursele aeriene. Reporterii Observator au filmat în locul unde sunt pregătiţi şi antrenaţi luptătorii de elită.

Scenariile pe care le exerseză acum ofiţerii SRI în poligonul de lângă Bucureşti nu erau luate în calcul înainte de atentatele din 11 septembrie. Atunci, un banal cutter, care nu era interzis la bord, a fost arma teroriştilor. Astăzi, o armă albă îi pune imediat în alertă pe luptătorii "air marshal".

În astfel de condiţii, în simulatorul care imită un avion de linie, greşelile sunt permise. În aer, o clipă poate schimba destine. Scopul unui atacator este să ajungă în cabina piloţilor, iar asta poate dura doar câteva secunde.

La mii de metri altitudine, folosirea armei de foc este ultimul pas. Lupta este psihologie pură, iar clişeul că teroriştii călătoresc doar dinspre Orientul Mijlociu nu este acceptat. Ofiţerii SRI sunt infiltraţi numai în aeronavele companiilor înregistrate în România şi doar comandanul are detalii despre misiune.

Până să ajungă să poată fi una cu arma într-o situaţie la limită, ofiţerii se antrenează zi de zi în poligon. Trag sute de cartuşe, dar au şi un echipament care îi pune în faţa celor mai dinamice scenarii. În simulator trag cu o armă care a fost modificată pentru a trimite un fascicul laser exact acolo unde trăgătorul a ţintit.

În poligonul amenajat cu fonduri europene, vin şi trupe din alte state europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » În următoarea călătorie cu avionul s-ar putea să fiţi coleg de scaun cu un luptător SRI. Şoimii aerului pot face diferenţa dintre o cursă în siguranţă şi o catastrofă