Antena Meniu Search
x

Video Spitalul din Cluj-Napoca, unde un corp de iluminat a provocat un incendiu, vechi de 136 de ani și fără autorizație ISU

La o săptămână de la incendiul din Piatra Neamţ, scenariul teribil a fost la un pas să se repete în Cluj-Napoca. La Spitalul CFR, un scurtcircuit a provocat un incendiu şi mai mulţi pacienţi au fost evacuaţi. Clădirea în care funcţionează spitalul este veche de aproape 150 de ani şi nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

de Redactia Observator

la 23.11.2020, 09:45

Vezi și
  • Un scurtcircuit a provocat un incendiu şi mai mulţi pacienţi au fost evacuaţi
  • 11 persoane, pacienţi şi cadre medicale, erau la etajul unde a avut loc incendiul

Pacienţii şi cadrele medicale de la spitalul CFR din Cluj-Napoca au trăit, azi-dimineaţă, clipe de groază. Din baia de la secţia Interne a început să iasă fum negru şi gros. Erau flăcări pe tavanul băii. Speriată, o asistentă a sunat la 112.

Ciprian Cornea, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj: Au fost evacuate trei persoane, iar alte persoane au fost relocate în alte saloane de către personalul medical. La momentul sosirii pompierilor incendiul era stins.

11 persoane, pacienţi şi cadre medicale, erau la etajul unde a avut loc incendiul.

Flăcările au pornit de la un scurtcircuit.

Ciprian Cornea, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj: A ars un corp de iluminat în tuburi fluorescente.

Mircea Abrudean, prefectul Clujului: Nu au fost realizate lucrări asupra instalaţiei electrice.

Spitalul din Cluj nu avea autorizație ISU

Clădirea în care a avut loc incendiul face parte din cele 700 de spitale din ţară care NU au nevoie de autorizaţie de incendiu pentru că sunt construite înainte de apariţia legii, în 1990. Alte 300 NU au obţinut autorizaţia, iar 50 sunt autorizate parţial.

Citește și:

Alex Prunean, reporter Observator: Clădirea în care au izbucnit flăcările nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, dar nici nu avea nevoie pentru că nu au mai fost aduse modificări din anul 1884, atunci când a fost construită. Totuşi, la ultimul control spitalul a fost amendat cu 50 de mii de lei pentru că a modificat alte două clădiri, fără ca măcar să încerce să obţină o autorizaţie de la ISU.

La un an de la controlul ISU, corpurile funcţionează tot fără autorizaţie. Nu am primit lămuriri nici de la spital, nici de la Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află spitalul.

De altfel, niciun spital din Cluj-Napoca nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Toate funcţionează în clădiri istorice.

Ancheta continuă la Piatra Neamț

Asta în condiţiile în care e încă proaspăt în mintea tuturor scenariul de groază de la spitalul din Piatra Neamţ. În incendiul de săptămâna trecută de la secţia ATI COVID au murit 10 oameni. Iar din cei 6 pacienţi transferaţi la Iaşi mai trăiesc doi.

Şi clădirile în care funcţionează Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ sunt vechi de 50, respectiv 95 de ani. Iar la problemele vechi se adaugă altele noi.

Andreea Petrescu, reporter Observator: La o săptămână de la explozia de la secţia de ATI de aici de la Piatra Neamţ exteriorul clădirii arată exact ca în acel moment, geamurile sunt sparte, nu au fost înlocuite, iar pereţii sunt şi acum înnegriţi de fumul gros. Autorităţile au decis mutarea secţiei de ATI două etaje mai sus, la etajul 4, în acelaşi corp de clădire.

Cristina Atănăsoaie Iacob, manager spitalul Judeţean Piatra Neamţ: Lipseşte ventilatorul de transport, lipsesc injectomate, lipseşte videolaringoscopul de intubare, lipseşte calculatorul. Sunt blocate de percheziţia Parchetului General.

Anchetele la Piatra Neamţ continuă pentru a stabili cauza incendiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Spitalul din Cluj-Napoca, unde un corp de iluminat a provocat un incendiu, vechi de 136 de ani și fără autorizație ISU