Reprezentanții magazinelor solicită înghețarea chiriilor pe perioada stării de urgență

De Andra Mitu.
Publicat: 16.04.2020, 19:58.
Actualizat: 17.04.2020, 00:05

Virusul a devastat afacerile din mall-uri. Magazine care altădată erau pline în această perioadă, abia dacă mai vând acum câteva produse pe internet. Şi mai grav, spun patronii, chiriile lor merg mai departe ca în perioada de boom economic, sute de mii de euro lunar.

Virusul a devastat afacerile din mall-uri. Magazine care altădată erau pline în această perioadă, abia dacă mai vând acum câteva produse pe internet. Şi mai grav, spun patronii, chiriile lor merg mai departe ca în perioada de boom economic, sute de mii de euro lunar. Reprezentanţii magazinelor cer Guvernului să îngheţe plata chiriilor pe perioada stării de urgenţă.

Magazinele din centrele comerciale sunt cu lacătul pe uşă de aproape o lună. Au fost printre primele închise, o dată cu decretarea stării de urgenţă. O măsură de siguranţă, dar cu un impact economic uriaş, se plâng retailerii.

Cosmin Savu Cristescu, reprezentant RORETAIL: Vânzările au scăzut cu 100 la sută. Online-ul e complet nesemnificativ. Chiar dacă a crescut cu 50 la sută, a crescut de la 2 la 3 la sută.

Andra Mitu, reporter Observator: Sunt cazuri de lanțuri de magazine pentru care chiria pe două luni poate ajunge la sute de mii de euro. Sume pe care nu le pot plăti dacă nu funcționează, se plâng retailerii. De altfel, acesta este şi motivul pentru care cer Guvernului să oblige mall-urile să suspende plata chiriilor în această perioadă.

400 de companii din domeniu cer ajutorul Guvernului într-o scrisoare deschisă.

Cosmin Savu Cristescu, reprezentant RORETAIL: Guvernul României să clarifice o dată pentru totdeauna. Nu are nimeni cum să plătească chiria atâta vreme cât centrul comercial este închis, atâta vreme cât nu există încasări. E injust.

Şi economiştii spun că este nevoie de reglementări clare.

Adrian Negrescu, consultant economic: Sunt multe semne de întrebare, este nevoie de un fond predictibil, să vedem un plan concret de măsuri cu termene clare. Economia nu poate porni așa pe ideea că așteptăm să treacă starea de urgență și vedem apoi ce vom face.

Cele 400 de companii aveau, în 2018, 15 mii de salariaţi şi o cifră de afaceri de peste patru miliarde de lei. Reprezentanţii firmelor se plâng că lunar pierderile lor ating 100 de milioane de euro.

Citește și
Extern • ieri la 11:32
Român reţinut în Italia, după ce a furat o pereche de pantofi
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
Social • pe 19.01.2021 la 20:20
Foto
Masca rămâne obligatorie, chiar şi după după vaccinarea anti-Covid. La fel şi alte restricţii

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Mai formează sau nu Florin Ristei și Naomi Hedman un cuplu? Ce au observat fanii pe conturile lor de socializare 
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea 21:00 Fără metrou de la Băneasa spre Otopeni 20:43 Bucureştiul, la un pas de relaxarea restricţiilor 20:35 Anchetă la INML, după ce cadavrul unui francez a fost predat din greșeală unor americani 20:21 Împărţirea banilor ţării, misiune imposibilă. Ce se întâmplă cu pensiile românilor 20:10 Culmea poluării: să arzi ilegal deşeuri de faţă cu ministrul Mediului. S-a întâmplat în Dolj, într-un sat îngropat în gunoaie
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO