Meniu
Search
x

Video Inspectorii sanitari, preocupați de varza de Lungulețu murată în gropi: "Stau câini, circulă şoareci, şobolani"

Inspectorii sanitari din Dâmboviţa au intrat în alertă după ce au primit informaţii că producătorii certificaţi de varză murată din Lunguleţu şi-ar suplimenta marfa cu verze cumpărate de la gospodari. Vorbim de verze puse la murat în pământ, în gropi acoperite cu folii de plastic. 

De Redactia Observator la 18.03.2021, 09:52
Vezi și

Foarte igenică, domnu'! Foarte igenică!

Inspectorii sanitar veterinari sunt însă de altă părere.

Sandu Tolea, director DSVSA Dâmbovița: Pregătesc această varză, aşa cum spun ei, conform tradiţiei, în nişte gropi făcute în pământ, cu folii. Noi de câte ori am mers şi am văzut că pe marginea gropilor stau câini, circulă şoareci, şobolani.

Se face groapa în pământ, gen 3-4 folii de protecţie, varza pusă frumos în ea. Saramură se face, cu mărar, cu tot ce trebuie, se împătureşte. Nu intră nimic, absolut. Nu intră pământ, nu intră nimic, absolut.

Tinerii spun că varza murată în gropi este o tradiţie de sute de ani. Şi nimeni n-a avut nimic de suferit în toată această perioadă. 

Mănâncă toată Europa varză de la gropile noastre care sunt igienice. 

Sandu Tolea, director DSVSA Dâmbovița: Nu este posibil să te încalţi în cizme de cauciuc şi să mergi prin noroi, să intri în acea groapă cu o furcă în mână, să încarci varza în butoaie şi din butoaie să te duci s-o ambalezi. 

Inspectorii sanitar-veterinari spun că nu interzic varza murată de gospodari. Însă au deschis o anchetă după ce unii dintre cei 18 producători avizaţi din zonă au făcut plângeri la DSVSA Dâmboviţa. I-au acuzat pe alţi afacerişti că vând în supermarketuri varza cumpărată de la ţăranii care o murează în gropi.

Sandu Tolea, director DSVSA Dâmbovița: Şi nu excludem faptul ca la lupta care se dă acum între ei, luptă financiară, ca unul dintre ei să fie un al doilea Oneşti, să se supere într-o noapte şi să se ducă să arunce într-una... sau cinci gropi o substanţă toxică.

 Intră ei unii peste alţii la supermarketuri la astea, îşi fac reclamaţii între ei şi până la urmă tot în noi dă. În țăranul de rând care bagă două gropi să supravieţuiască iarna.

Oamenii cer norme clare de producere a verzei murate. Spun că sunt de acord şi cu testarea. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Inspectorii sanitari, preocupați de varza de Lungulețu murată în gropi: "Stau câini, circulă şoareci, şobolani"