Antena Meniu Search
x

Învăţământul online ar putea duce la o creștere a numărului de copii hărțuiți pe internet

De săptămâna aceasta, elevii din peste 260 de şcoli vor învăţa pe internet, pe tabletă. Protecţia online devine cu atât mai importantă. Chiar dacă dispozitivele au deja instalat un sistem de control, astfel încât elevii să nu intre pe alte site-uri, IT-iştii spun că nu trebuie să ne bazam exclusiv pe el. Importantă este monitorizarea permanentă a tot ce fac copiii în mediul online.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.09.2020, 21:38

Vezi și
  • Minorii petrec din ce în ce mai multe ore pe internet în fiecare zi.

Amalia, elevă: Pe telefon stau cam o oră şi un sfert. Tableta mai mult. Câte ore? 3-4. Deci în total mai mult de cinci ore, da!

15% dintre copiii din România petrec la fel de mult timp pe internet ca Amalia, care de azi e elevă în clasa a 5-a. Iar de azi se adaugă şi orele de şcoală online. A şi învăţat deja cum să ascundă de părinţi ce face pe internet. 

Amalia, elevă: Putem să facem tot ce dorim, dar sunt şi pericole. Trebuie să ai grijă pe ce site-uri intri, că sunt mai multe false.

Ca să evite asta, mulţi părinţi folosesc aplicaţii de control parental pe dispozitivele copiilor. 

Mama Amaliei: Telefonul folosește aplicații adecvate vârstei ei. Există control parental cu limita de vârstă 12 ani. Nu are Youtube, are Youtube kids.

Unii părinţi vor să instaleze programe de monitorizare şi pe tabletele ce vor veni de la şcoală: "Dacă ni se acceptă intervenţia pe tabletă desigur vom instala o aplicaţie similară cu cea de pe telefoane. Este o situaţie dificilă şi presupune o atenţie mai mare".

Însă, în timp ce părinţii restricţionează pe dispozitivele copiilor accesul la Youtube, Tik Tok sau alte platforme, tabletele ar putea să vină fără astfel de interdicţii. 

Alex Bălan, şef cercetare securitate cibernetică: Din ce am înţeles în contextul tabletelor furnizate de Primărie, este permis accesul la Youtube.

Tablete care ar trebui să aibă deja sisteme de protecţie. 

Alex Bălan, şef cercetare securitate cibernetică: Cei care au instalat şi au setat tabletele au pus această tehnologie numită MDM, vine de la mobile device management. Cu alte cuvinte, poate restricţiona accesul la aplicaţii, poate restricţiona să fie instalate şi folosite doar anumite aplicaţii, are control deplin.

Adică ar putea avea acces inclusiv la locaţia elevului şi să pornească microfonul sau camera web a dispozitivului. Problema e că, în funcţie de site-urile pe care ajunge copilul, ar putea da acces oricui, fără să-şi dea seama. Poliţiştii cunosc fenomenul. 

Sorin Stănică, comisar de poliţie: Lipsa de experienţă de viaţă îi face ca uneori să nu perceapă toate pericolele cu care se pot confrunta în mediul online, fie că vorbim de cyberbullying, de încercare de a fi racolaţi, de fraude în mediul online.

Fenomenul hărțuirii online a devenit tot mai frecvent, de la un an la altul, şi tot mai mulţi copii îi cad victime. 

În ultimul an, opt din zece adolescenți au fost hărțuiți pe internet cel puțin o dată. În paralel, unul din zece vizitatori ai site-urilor cu conținut pornografic are sub 10 ani, iar o treime din total sunt minori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Învăţământul online ar putea duce la o creștere a numărului de copii hărțuiți pe internet