Antena Meniu Search
x

Invazie de muncitori străini pe piaţa forţei de muncă

E criză pe piaţa forţei de muncă. Şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a tras semnalul de alarmă.

Vezi și

E criză pe piaţa forţei de muncă. Şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a tras semnalul de alarmă. Tinerii îşi termină studiile într-un domeniu, dar profesează în cu totul altul. Motiv pentru care patronii apelează la alte soluţii pentru a suplini lipsa de personal. Importă forţă de muncă vietnameză sau chineză. 

Maria e de peste 10 ani managerul unui service auto, însă până acum nu a avut probleme în a găsi angajaţi competenţi. Ca să nu renunţe la afacere, a înaintat luna trecută un memoriu către Ambasada Vietnamului pentru forţă de muncă externă.

Problemele patronilor au ajuns şi în atenţia guvernatorului BNR. 

Aproape 3 milioane de români au emigrat în diaspora, în ultimii 25 de ani, potrivit ultimelor date alte Institutului Naţional de Statistică. În timp ce alte analize arată că nouă români pleacă în fiecare oră din ţară. Probleme sunt şi în sistemul de învăţământ, care nu este adaptat cerinţelor din piaţă. 

Un raport al Curţii de Conturi de la finele lui 2017 arată că 39% dintre tineri lucrează în alt domeniu decât cel studiat, în timp ce datele de la INS arată că 1 din 5 absolvenţi este şomer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Invazie de muncitori străini pe piaţa forţei de muncă