Video Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi recuperată în 6 luni
Criza gazelor naturale nu lovește toate instituțiile din România. O comună din Maramureș a aplicat o metodă brevetată de un inginer băimărean și a reușit să mențină căldura în școli, dar și în primărie. Invenția este una simplă și constă într-un robinet care se blochează la o temperatură anume. Sistemul oferă aceeași putere de încălzire la toate caloriferele legate în rețea şi asigură facturi mai mici.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pe holurile primăriei din comuna Mireșu Mare temperatura a fost setată la 16 grade, iar în birouri fiecare angajat are posibilitatea să seteze căldura dorită. Sistemul a fost implementat iarna anului trecut, iar consumul de gaz a scăzut cu 48 la sută.
Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%
Ioan Mătieș, primar Mireșu Mare: Nu poți regla mai mult decat am stabilit iniţial, că trebuie să fie temperatura în acel loc.
La școala generală din localitate, cea mai mare economie s-a făcut în luna martie, de peste 600 de metri cubi. Sistemul implement a ajutat și la menținerea unei temperaturi constante în toate sălile de clasă - 21 de grade.
- Soluţie inedită pentru angajaţii extenuaţi, ca să nu mai aţipească pe birou, la baie sau în metrou
- Google începe să testeze ochelarii cu realitate augmentată. Cine sunt norocoşii care pot încerca dispozitivul
- Masteranzii din Galaţi se laudă cu desertul perfect: Îngheţata care nu-şi pierde gustul timp de câteva ore
Dorel Merciu, director școală: În momentul în care afară este mai cald, se reduce puţin temperatura din robinet şi atunci temperatura este potrivită pentru ambientul clasei.
Ionel Mih, serviciu tehnic: Când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi dau voie să meargă prin instalaţie.
Diferit de un robinet normal pentru calorifer, această invenție funcționează cu un gaz și se adaptează temperaturii aerului, nu a apei calde din conducte.
Dumitru Matei, inventator: E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de 5 ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de... Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie.
Investiția poate fi recuperată în mai puțin de jumătate de an, spune inventatorul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰