ÎPS Teodosie îi dă replica patriarhului Daniel: "Dumnezeu îmi poate da sancţiuni"
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat că va continua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, în ciuda refuzului primit din partea conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Întrebat despre acuzaţiile care i se aduc cu referire la evenimentele şi declaraţiile din timpul pandemiei, IPS Teodosie a afirmat că a apărat dreapta credinţă.
Arhiepiscopului Tomisului a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că cei care au luat decizia că nu trebuie înfiinţată Mitropolia Tomisului nu cunosc istoria acestei zone pentru că nu au reuşit să o studieze.
“Ei încă nu cunosc. Eu nu le dau vină. Când vor cunoaşte nu au cum să spună că albul e negru şi negru e alb. Nu au studiat, noi am trimis o sinteză. Îi invităm să studieze. Vă invit miercuri la ora 12 veţi avea cea mai frumoasă surpriză, la Arhiepiscopie, în sala mare, unde vor lansa 100 de volume Monumenta Romania care vor întregi ceea ce am avut până acum. Şi acestea vor lămuri şi mai mult, vor fi specialişti, istorici care vă vor prezenta reperele istoriei acestui ţinut care se compara cu ale Romei, ale marilor cetăţi. De ce să ascundem istoria şi de ce să nu ne respectăm demnitatea noastră. Aici e un ţinut aparte, singurul loc care a avut rezonanţe în toată lumea creştină şi în toată lumea în general”, a afirmat ÎPS Teodosie.
El a precizat că la dorinţa credincioşilor a făcut şi intervenţiile pentru înfiinţarea Mitropoliei.
“Am vrut să fiu în rugăciune cu credincioşii şi de fapt am făcut la cererea lor. La cererea credincioşilor am făcut şi intervenţiile pentru Mitropolie, la dorinţa credincioşilor am făcut şi aceste rugăciuni. Stau mărturie mesajele pe care le am din Diasporă, să nu opriţi rugăciunea că noi suntem în întuneric fără să ne faceţi Liturghie zilnică şi fără acatist. Până când s-au deschis bisericile făceam Acatist în fiecare seară şi aveam cu mine mii de oameni nu pentru mine sau a deveni vedetă cum a spus cineva, vedetele ies din când în când nu stau tot timpul. Am vrut să fiu în rugăciune şi voi fi în rugăciune şi după ce nu va fi urmă de pandemie. Am hotărât înaintea lui Dumnezeu că nu mai pot să mă opresc să slujesc în fiecare zi Sfânta Liturghie. Ce e rău în asta?”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.
El a menţionat că a avut o atitudine creştină, de apărare a credinţei.
“Am avut o atitudine creştină, de apărare a dreptei credinţei. A apăra dreapta credinţă nu este un lucru negativ, ci este un lucru pozitiv. Şi iată credincioşii m-au urmat şi la Sfântul Andrei, şi la Bobotează, şi în alte împrejurări m-au urmat pentru că eu am vorbit în numele lui Dumnezeu şi nu am vorbit de capul meu. Aşa mi-a spus conştinţa în numele lui Dumnezeu”, a transmis ÎPS Teodosie.
Întrebat dacă nu e îi este teamă de o sancţiune, el a răspuns: “Nu vorbim de sancţiuni. Vorbesc aici ceea ce este pozitiv. Ce sancţiuni? Dumnezeu poate să îmi dea sancţiuni. Numai de sancţiunea lui Dumnezeu mă tem”.
El a mai fost întrebat dacă pentru binele Mitropoliei şi pentru înfiinţarea acestei, s-ar retrage din funcţia de mitropolit.
“De ce să mă retrag? A te retrage înseamnă a abandona. Eu sunt pricina? Dar ce am făcut ca să nu fie Mitropolie că sunt eu aici?”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Întrebat dacă va face contestaţie la decizia BOR, el a afirmat: “Nu se fac contestări, se studiază, pentru că nu s-a studiat. Este un răspuns al Cancelariei, nu este un răspuns al Sfântului Sinod. Nu s-a dezbătut în Sinod această problemă”.
De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a precizat că datoriile către Patriarhie se plătesc în câteva zile şi acest lucru nu reprezintă o problemă.
Scandal în BOR. Ce critici i se aduc Arhiepiscopului Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a anunţat în luna februarie a acestui an că a depus o solicitare la Sfântul Sinod de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului. Biserica Ortodoxă Română a transmis Arhiepiscopului Tomisului că nu îi acceptă această cerere.
Într-un document obţinut de G4Media se arată că ÎPS Teodosie doreşte să transforme Arhiepiscopia Tomisului într-o mitropolie, fără a fi îndeplinite toate condiţiile necesare şi că face acest lucru dintr-o “ambiţie personală”.
Biserica Ortodoxă îi mai reproşează Arhiepiscopului Tomisului încălcarea normelor statutare, regulamentare şi hotărârile Sfântului Sinod, dar şi unele deservicii de imagine aduse Bisericii în perioada pandemiei.
De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului este acuzată că are datorii mai vechi, în valoare de aproape 500.000 de lei către Patriarhie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰