Antena Meniu Search
x

Video Iubirea pentru istorie îi ademeneşte pe studenţii străini în România. Micile comori arheologice nu sunt, însă, uşor de găsit

După o călătorie de peste 10 mii de kilometri, mai mulţi studenţi americani şi canadieni au ajuns în paradisul arheologilor. Adică în Hunedoara, unde săpăturile scot treptat la iveală bucăţi din Imperiul Roman. Zeci de pasionaţi de istorie vin vară de vară în România tocmai pentru a lucra pe aceste şantierele. 

de Redactia Observator

la 10.07.2022, 10:33

Vezi și

"Asta este o piesă pentru curea, care atârna şi de care puteau fi prinse ornamente sau un sac unde să îşi duci banii. Este decorativă şi este făcută din bronz." La şantierul arheologic de la Rapolt a ajuns prima serie de studenţi americani şi canadieni care au venit să exploreze ţinuturile din Hunedoara. Deja au găsit ascunse în pământ mai multe obiecte valoroase care vor face parte în viitor din expoziţii. Printre ele se numără şi un zar roman.

William Henry, arheolog, director proiect Archaeotek": Acesta este un zar foarte mic, făcut din os. După cum se vede fiecare parte a sa este extrem de bine conservată, marcajele sunt vizibile şi foarte clare. 

Astfel de mici comori nu sunt, însă, uşor de găsit. Studenţii americani şi canadieni sapă zilnic ore în şir. Însă frumuseţile locului fac ca orele petrecute în arşiţă să merite. 

Victoria Khaghani, studentă: Este absolut spectaculor, sunt câmpuri intregi cu floarea soarelui în jur şi este absolut minunat. Şi iubesc istoria.   

Pe acelaşi subiect

Mark Wille: Este cea de-a doua mea călătorie în România. De-o viaţă sunt interesat de arheologie şi când am aflat că am oportunitatea de a veni în ţara voastră frumoasă, în Transilvania, am profitat imediat. 

Pasionaţii de istorie consideră locul ideal pentru cercetare arheologică

Arheologii spun că au găsit la Rapolt locul ideal pentru cercetare arheologică. Pe sit, sunt ruinele mai multor construcţii ridicate după cucerirea Daciei. 

"Este un tip diferit de arheologie în Statele Unite. Arheologia pe care o facem noi acolo nu are atât de multă arhitectură, deci nu există multe clădiri, e mai mult căutare de vârfuri de săgeţi şi oase sau schelete peste tot pe sol."   

Toate piesele găsite sunt cercetate, conservate şi apoi predate Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Iubirea pentru istorie îi ademeneşte pe studenţii străini în România. Micile comori arheologice nu sunt, însă, uşor de găsit