Antena Meniu Search
x

Video La 26 de ani, Karina ia viaţa de la zero în România. Cum se descurcă la Oradea, după ce a lăsat în urmă războiul din Ucraina

Mii de ucraineni care au fugit din calea războiului şi-au refăcut viaţa în România. Au fost ajutaţi să-şi găsească cazare şi chiar locuri de muncă. Este şi povestea câtorva refugiaţi care au ajuns la Oradea şi au fost angajaţi la o companie multinaţională din oraş. 

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 18:02

Vezi și

Karina are 26 de ani și a fugit din Doneț în România împreună cu fiul său, cu mama și bunica. Asta, după ce timp de cinci zile s-au adăpostit în buncăre. Acum o lună, ea a fost angajată la companie multinaţională din Oradea, unde se produc motoare şi ventilatoare electrice. Aici, tânăra lucrează ca operator asamblare. "Primele zile au fost mai dificile, dar ca de obicei, aici o înconjoară oameni cu inima largă care i-au dat o mână de ajutor, care sunt gata s-o ajute la orice întrebare şi de aia ea se simte acum ca la ea acasă", spune traducătorul Karinei. 

Ucrainenii care au luat viaţa de la zero, în România

Acum două săptămâni, în aceeaşi fabrică au fost angajaţi şi Anton împreună cu soţia sa, Alekxandra. Cei doi şi-au părăsit oraşul natal, Nikolaev, în timpul bombardamentelor. "Nu au văzut tancuri, nu au văzut militari ruşi, dar auzeau exploziile şi urmele exploziilor şi atunci au hotărât să părăsească ţara", povesteşte translatorul. 

În cadrul companiei lucrează în total 16 refugiaţi ucraineni. Ei au fost anjagaţi cu carte de muncă, iar firma le suportă şi costul cazării. "În momentul de faţă avem 16 colegi din Ucraina. Lucrează pe diverse poziţii: unii sunt operatori asamblare, avem o colegă care lucrează ca tehnician calitate şi un coleg care este metrolog", explică Delia Ungur, manager companie românească. "I-am ajutat cu înregistrarea, le-am găsit cazare, dar şi locuri în grădiniţe şi şcoli pentru copii. Oferindu-le oportunitatea unui loc de muncă, le-am oferit puţină stabilitate în aceste vremuri atât de dificile pentru ei", a precizat Sonja Fleischer, manager resurse umane.

Aproape 5.000 de ucraineni muncesc legal în România. Aceștia lucreaza cu precădere în industria prelucrătoare și construcții, dar și în servicii sau HORECA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » La 26 de ani, Karina ia viaţa de la zero în România. Cum se descurcă la Oradea, după ce a lăsat în urmă războiul din Ucraina