Video

La mai bine de o lună de la decesul copilului din Botoşani, au sosit şi primele sancţiuni: 2.000 de lei amendă pentru medicul coordonator

De Redactia Observator.
Publicat: 02.03.2021, 08:50.
Actualizat: 02.03.2021, 08:52

Un copil de trei ani murea în drum spre spitalul din Botoşani, cu o lună în urmă. La caz a fost trimisă, atunci, o ambulanţă fără medic. Acum au venit şi sancţiunile. 2.000 de lei amendă pentru medicul coordonator care nu a considerat cazul o urgenţă şi a trimis doar o asistentă. Şi un avertisment pentru Serviciul de Ambulanţă, pentru că nu avea proceduri clare.

Era aproape de miezul nopţii, când copilul de trei ani şi jumătate şi-a pierdut temporar cunoştinţa. Familia a sunat la 112 şi a spus că cel mic se simte foarte rău.

Copilul era deja întins pe pat, se mai mişca, avea puţin sânge la gură. Unchiul lui cel mic, baiatul de 15 ani, a sunat la ambulanţă, i-au spus că ajunge într-o oră, ceea ce e foarte mult.

Fără să mai stea pe gânduri, familia a urcat copilul în maşină şi a plecat în întâmpinarea ambulanţei. Însă ambulanţa nu avea medic, doar o asistentă. Când a fost preluat, copilul deja nu mai respira.

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: Copilul se afla in stop cardio-respirator fără tensiune, puls, respiraţie. Asistenta l-a preluat în ambulanţă, a început manevrele de resuscitare.

Manevre care nu au reuşit. La mai bine de o lună după deces, au venit şi primele sancţiuni. Inspectorii Ministerului Sănătăţii au considerat că principalul responsabil este medicul coordonator care a considerat că nu are de-a face cu un caz grav.

"Prioritizarea urgenței medicale a fost eronată prin alocarea unui echipaj B2 la o solicitare pentru copil inconștient", potrivit concluziilor raportului.

Pentru greşeala sa, medicul a primit o sancţiune de 2.000 de lei. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani a primit un avertisment pentru lipsa unei liste de proceduri operaţionale pentru astfel de cazuri.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.