Video Precizările DSP Botoșani în cazul copilului de 3 ani care a murit în drum spre spital
Un copil de numai trei ani a murit aşteptând ambulanţa. S-a întâmplat în judeţul Botoşani, iar un apropiat al familiei acuză că a aşteptat o oră sosirea ajutorului. Conform primelor informaţii, familia ar fi sunat la 112 după ce copilul ar fi vărsat sânge. Primul echipaj ar fi fost trimis însă fără medic.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani au spus că apelul la 112 a fost făcut undeva în jurul orei 23:30, miercuri seară, iar persoana care a sunat nu a spus că situația este foarte gravă, motiv pentru care primul echipaj de ambulanță a plecat doar cu un asistent medical.
Copilul a fost preluat de unchiul său cu mașina, iar undeva pe la jumătatea drumului s-a întâlnit cu ambulanța, iar echipajul de pe salvare spune că în momentul în care a preluat băiețelul, acesta era în stop cardio-respirator.
Au început manevrele de resuscitare și imediat au solicitat și un alt echipaj de ambulanță, de această dată cu medic.
Al doilea echipaj a preluat minorul, a continuat manevrele de resuscitare până la spitalul de pediatrie din Botoșani, unde ulterior a fost declarat și decesul copilului de 3 ani.
O anchetă este în curs pentru a se stabili dacă tragedia putea fi sau nu evitată.
Precizările STS privind cazul copilului de la Botoșani
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, joi, cu privire la cazul copilului din Botoșani că "în data de 17 decembrie a.c., la ora 23:26:24, la Centrul de preluare a apelurilor 112 Botoșani s-a primit un apel care anunța o urgență medicală pentru un minor de pe raza localității Hlipiceni.
Apelantul solicita intervenția de urgență a unui echipaj medical pentru un copil cu vârsta de 3 ani, care se află în stare de inconștiență.
Potrivit Metodologiei privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, operatorul STS a indexat apelul la „persoană inconștientă” și l-a transferat către dispecerii agențiilor de intervenție competente, după cum urmează:
- ISU-SMURD, la ora 23:26:53
- Ambulanță, la ora 23:26:55
- Poliție, la ora 23:27:21
Facem precizarea că, potrivit Metodologiei, apelurile indexate cu „persoană inconștientă” devin prioritare în Sistemul 112 și sunt afișate agențiilor de intervenție corespunzător gradului de urgență ridicată.
Totodată, vă informăm că apelul la 112 s-a realizat de pe un smartphone și a permis preluarea în sistem a coordonatelor geografice ale locului de unde a fost inițiat. Astfel, în momentul predării fișei de caz către dispecerii agențiilor de intervenție au fost disponibile atât informațiile de interes operațional comunicate de apelant, cât și datele de localizare avansată, obținute prin tehnologia Advanced Mobile Location (AML).
Referitor la alocarea echipajelor în teren, reamintim faptul că operatorii STS nu stabilesc modalitatea de intervenție a agențiilor (Poliție, Pompieri, SMURD, Ambulanță, Jandarmerie, Salvamont) cărora le sunt transferate apelurile de urgență".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰