La minus 16 grade Celsius, turiştii de rit vechi au sărbătorit Crăciunul pe pârtie
Moldovenii de peste Prut au sărbătorit Crăciunul pe pârtie. Gerul nu i-a împiedicat să iasă la distracţie. La minus 16 grade Celsius, turiştii de rit vechi s-au dat cu schiurile, săniile sau colacii şi s-au încalzit cu băuturi calde şi preparate la grătar.
Moldovenii de peste Prut au sărbătorit Crăciunul pe pârtie. Gerul nu i-a împiedicat să iasă la distracţie. La minus 16 grade Celsius, turiştii de rit vechi s-au dat cu schiurile, săniile sau colacii şi s-au încalzit cu băuturi calde şi preparate la grătar.
Şi chiar a fost ospăţ, aseară, în Ajun. Moldovenii, sârbii, rușii și ucrainenii l-au aşteptat pe Moş Crăciun. Apoi s-au aşezat la mesele pline cu bunătăţi. Preparatele din porc şi sarmalele au stat, desigur, la loc de cinste. Iar vinul a fost înlocuit, pe-aşa un frig, cu vodka.
De Crăciun, sârbii respectă tradiţiile.
Focul, stejarul, prosperitate, belşug şi bandnjak-ul înseamnă Ajun de Crăciun fericit. Sârbii în general, în fiecare seară se adună în jurul Crăciunului şi cu cât arde focul mai frumos şi mai bine, cu atât anul va fi mai prosper şi mai.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Ritualul arderii trunchiului de stejar a fost preluat şi păstrat de Biserica Ortodoxă Sârbă, drept semn al purificării şi al înnoirii pe plan spiritual.
Sărbătorile de peste an, nu predispun omul la o trăire atât de mistică precum o face Crăciunul, pentru că este o sărbătoare aducătoare de speranţă.
Turiştii moldoveni veniţi în vacanţă la Băile Felix petrec cu porc, pălincă de Bihor şi vin.
Totul a fost organizat super, cu porc, cu pomana porcului, tot cum trebuie să fie în Ajunul Crăciunului.
La munte, moldovenii, lipovinenii, ruşii şi ucrainenii l-au aşteptat pe Moş Crăciun. Şi, nu au fost dezamăgiţi.
În Sinaia, în Ajun de Crăciun, peste 240 de turişti şi-au dat întâlnire la o petrecere de pomină, unde tonul distracţiei a fost dat de Katiusha şi Cazacioc.
În ziua de Crăciun, fiecare creştin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradiţională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peşte, ciorbe şi borşuri.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰