Antena Meniu Search
x

Leacul gripei vine tot de la străini

Vaccinuri autohtone n-avem, deşi teoretic, avem un institut care ar trebui să le producă. Aşa că vom lupta împotriva bolilor, şi în acest an, cu vaccin din import. Scump şi greu de găsit.

Vezi și

Vaccinuri autohtone n-avem, deşi teoretic, avem un institut care ar trebui să le producă. Aşa că vom lupta împotriva bolilor, şi în acest an, cu vaccin din import. Scump şi greu de găsit.

De asta s-au convins şi reporterii Observator, care au vrut să vadă cât costă să te imunizezi, spre exemplu, în faţa gripei. Surpriza a apărut chiar de la prima farmacie. Deşi suntem la jumătatea lui septembrie, vaccinuri nu sunt pe stoc, iar farmacistele habar nu au că serul românesc este istorie.

Farmacista e ferm convinsă că anul acesta va vinde vaccin românesc. Pentru ea e doar o chestiune de timp până când serul de la Cantacuzino va fi pe piaţă.

Adevărul e că singurul vaccin pe care-l va avea la raft e cel din import. Nu există niciun comunicat oficial că producţia de la Institut este oprită, aşa că fiecare farmacist se informează. cum poate.

Un vaccin produs la noi costă 11 lei, iar cel străin 30 de lei. Vaccinul antirabic pe care Institutul Cantacuzino îl producea cu patru lei, din import costă în jur de 45, iar antitetanosul produs la noi nu depăşea doi lei, pe când cel de la vecini costă chiar şi 40 de lei.

Suntem pe primele locuri în Europa la cancer de col uterin, hepatită B sau tuberculoză. Singurul institut din ţară care ar trebui să producă astfel de seruri e aproape de faliment. De două zile, personalul de la Cantacuzino face greve spontane. Negocierile cu Ministerul Sănătăţii continuă şi mâine.

Dar, producţia NU va începe prea curând. După o verificare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că la Cantacuzino lista lungă de nereguli împiedică producţia unor seruri sigure.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Leacul gripei vine tot de la străini