Antena Meniu Search
x

Noua lege a carantinei permite verificarea pacienților cu Covid care au plecat din spitale sau au refuzat internarea

Continuăm să batem record după record negativ: 994 de persoane infectate cu noul coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore. Cifra uriaşă vine la aproape trei săptămâni de când Curtea Constituţională a decis că oamenii nu pot fi ţinuţi în carantină şi izolare doar în baza unui ordin de ministru. De atunci şi până astăzi 1.087 de pacienţi cu Covid au rupt uşile spitalelor şi peste 3600 au refuzat internarea. De azi însă este în vigoare legea carantinării şi izolării, în care Guvernul îşi pune toată speranţa că va ţine haosul sub control.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 21.07.2020, 19:46

Vezi și
  • Autoritățile au de verificat câteva mii de persoane.
  • Noua lege prevede ca pacienții infectați cu noul coronavirus să petreacă cel puțin 48 de ore internați în spital.

Aproape 1000 de cazuri noi au fost depistate cu noul coronavirus în ultima zi de raportare pe stil vechi. 

Nelu Tataru, ministrul Sănătăţii: Sunt și testările pentru cei care sunt internați, sunt și testările pentru cei noi din anchetele epidemiologice, sunt și testările pentru cei care vor să plece în concediu și se fac acele testări la cerere. 

Tot astăzi a fost anunţat şi un număr record de vindecaţi: 1.707. Însă pentru această cifră de 10 ori mai mare ca cea de ieri, autorităţile nu au dat nicio explicaţie. De acum încolo, odată cu intrarea în vigoare a legii carantinării şi izolării, se schimbă şi datele anunţate zilnic. 

Ludovic Orban, premierul României: Adică menţionarea în mod distinct a cazurilor de persoane care sunt diagnosticate prima oară, sunt diagnosticate pozitiv, şi prezentarea separată a persoanelor care sunt retestate cu diagnosticul pe care îl au, fie pozitiv, fie negativ.

Noua lege permite verificarea celor care au plecat din spitale sau au refuzat internarea în baza deciziei Curţii Constituţionale de acum o lună. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În primul rând, sunt identificați la domiciliu, izolaţi. DSP, medicul de familie, vor lua act de acest lucru, vor face o testare; dacă ei sunt pozitivi rămân, în continuare, dacă nu au simptomatologie, până la vindecare, 14 zile la domiciliu în izolare. Dacă au simptomatologie, merg în spital și sunt trataţi ca atare. 

Sunt mii de persoane care trebuie verificate. 

Politiştii cred că este o misiune imposibilă. 

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Nu prea are cum să se întâmple. Polițiștii nu se pot expune. Trebuie să avem parte de proceduri clare, altfel vom asista la conflicte, oamenii nu vor deschide ușa.

Şi, ca de obicei, nici normele de aplicare nu sunt gata la timp. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În zilele următoare să avem și ordine de ministru și hotărâri de Guvern care să pună în aplicare această lege. 

Ludovic Orban, premierul României: De exemplu, hotărârea de Guvern privind spaţiile de carantină, aia nu se poate da azi. 

Premierul așteaptă acum de la prefecții din fiecare județ să identifice din nou spațiile unde pot fi carantinați la cerere cei care nu-și doresc să stea acasă, în familie. Abia apoi, când lista va fi completă, se vor stabili regulile și se vor putea pune și în aplicare. 

Mircea Abrudean, prefectul judeţului Cluj: Noi suntem în curs de identificare a mai multor locaţii din județ, precum în starea de urgenţă. Avem deja două variante de unităţi de carantinare, în total capacitatea este de 120 de locuri. 

Şi pe medici lipsa normelor de aplicare îi pune în încurcătură. Aşa că vin cu soluţii de avarie. 

Andreea Moldovan, medic Spitalul de Boli Infecţioase Braşov: Nu avem deocamdată o abordare unitară şi nişte grile clare. Am decis ca pacienţii asimptomatici să fie externaţi la 48 de ore, dar celor care au simptome să le propunem internarea.

Atenţie însă! Indiferent că au sau nu simptome, conform legii, oamenii nu pot fi ţinuţi în spital mai mult de 48 de ore. Timp în care, pacientul are dreptul să conteste măsura în instanţă. Cei care refuză internarea după acest termen pot pleca acasă, în autoizolare, dar doar după ce semnează o declaraţie pe propria răspundere că nu va interacţiona cu alte persoane. 

Mai multe ONG-uri susțin că atacarea carantinei sau izolării nu este un drept concret. Asta pentru că nu se știe cum o persoană suspectă de Sars CoV 2, privată de libertate în mod forțat 48 de ore, poate să-și demareze procedura și să ajungă într-o instanță pentru a depune contestația. Totul în 24 de ore. 

Artin Sarchizian, avocat: Să întocmească formulare pe care să le pună la dispoziția pacienților și sarcina probei necesității luării unei astfel de măsuri să revină autorității medicale!

Conform legii, de astăzi vor intra în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc din ţări unde numărul de cazuri de Covid-19 e mai mare ca la noi. Măsura carantinării poate fi suspendată în anumite situaţii precum: naştere, căsătorie, deces în familie sau deplasări în scopuri medicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Noua lege a carantinei permite verificarea pacienților cu Covid care au plecat din spitale sau au refuzat internarea