Legume mai scumpe din cauza secetei care a afectat producţia. Agricultorii sunt disperaţi
Temperaturile ridicate, neobişnuite pentru finalul lui august şi începutul lui septembrie, le dau mari bătăi de cap agricultorilor. Producătorii din judeţul Constanţa, cel puţin, sunt disperaţi.
Temperaturile ridicate, neobişnuite pentru finalul lui august şi începutul lui septembrie, le dau mari bătăi de cap agricultorilor. Producătorii din judeţul Constanţa, cel puţin, sunt disperaţi. Oamenii spun că soarele puternic şi seceta au distrus legumele. Iar pe cele pe care au apucat să le salveze, trebuie să le vândă la preţuri mult mai mari.
La Nisipari, în Constanţa, susţine Ion Iacobescu, mai bine de jumătate din producţia de ardei va rămâne pe câmp, după temperaturile caniculare din ultimele luni.
Agricultorii care au câmpuri întregi distruse pot primi despăgubiri de la stat, dar trebuie să ceară autorităţilor locale comisii de anchetă care să constate pagubele.
Pentru a nu-şi pierde în totalitate recolta, agricultorul a udat legumele toată vara cu apă din două puţuri. Domnul Iacobescu a cultivat - pe patru hectare de pământ - trei soiuri de ardei, fasole, varză şi gogonele.
Adică, pe un kilogram de gogonele plătim 5 lei, dublu faţă de anul trecut.
Deşi se laudă cu o producţie bogată de roşii şi gogonele, producătorii se plâng că nu are cine să o culeagă.
Un kilogram de ardei kapia şi gogoşar pleacă de la agricultori cu 6 lei. În piaţă, preţurile ar putea fi mult mai mari.
În astfel de situaţii, cumpărătorii spun că sunt mai avantajaţi cu murăturile gata ambalate din supermarketuri decât cu cele puse cu mâna lor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰