Antena Meniu Search
x

E criză de lemne de foc în România. Preţul a explodat, ministrul Apelor şi Pădurilor a găsit soluţia alternativă

În anul 2017, jumătate din populaţia României se încălzeşte la sobă, dar nu avem decât un sfert din necesarul de lemne.

Vezi și

În anul 2017, jumătate din populaţia României se încălzeşte la sobă, dar nu avem decât un sfert din necesarul de lemne. Unul dintre motive ar fi faptul că defrişările ilegale au încetat, spune ministrul Apelor şi Pădurilor. Pentru milioanele de români care se pregătesc pentru sezonul rece, Doina Pană are şi o alternativă: paie pe foc. 

Bine aţi venit în Bucureşti, capitală europeană a secolului 21. Aici, sunt încă oameni care se încălzesc la gura sobei. Elena nu ar băga mâna în foc pentru alte metode, mai moderne: "E riscant, gazele, poa' să explodeze, lumina se opreşte, se întrerupe curentul, copii îngheaţă de frig."

În situaţia ei se află jumătate din populaţia României. Din obişnuinţă sau din lipsa banilor, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne. Un calcul scurt arată cât de dramatică este, de fapt, situaţia. 

Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor: "Dacă doar şase metri cubi pe iarnă ar consuma fiecare, asta înseamnă 21 de milioane de mc pe an. Or noi tăiem din pădurile României legal 18 milioane de mc, din care evident trebuie să facem mobilă şi toate." 

Pe acelaşi subiect

Criza lemnului de foc începe deja să ardă la buzunar. Tona de lemn tare se vinde în medie cu 500 de lei. Lemnul de esenţă moale e mai ieftin cu 150 de lei. Domnul Constantin o spune cel mai bine: "Lemnele au ajuns în ziua de astăzi mai scumpe ca gramul de aur." 

A crăpat lemne toată viaţa. Anul acesta, e dispus să încerce şi altceva. Într-o hală ca o mină, muncitorii sparg un munte de cărbune lignit pentru clienţi. 

Un sac costă în jur de 100 de lei. Pentru domnul Constantin şi celelalte milioane de români care se încălzesc cu lemne, o alternativă vine chiar de la ministrul Pădurilor. Doina Pană ar pune oricând paie pe foc. Brichete de paie: "Arată exact ca o bucată de lemn pe care o bagi pe foc, se pot folosi şi în sobele de teracotă şi în centrală. Şi noi, Slavă Cerului, că avem paie multe, multe în ţară!" 

Până se aprinde moda brichetelor de paie, autorităţile vor să modifice Codul Silvic şi chiar să interzică exportul lemnului de foc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » E criză de lemne de foc în România. Preţul a explodat, ministrul Apelor şi Pădurilor a găsit soluţia alternativă