Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Încă o criză loveşte România. Lemnul de foc s-a scumpit şi nici nu se găseşte îndeajuns

Este criză de lemne în România. Exporturile masive, dar şi birocraţia au făcut ca pădurile statului să nu mai poată da suficient lemn de foc pentru populaţie.

de Redactia Observator

la 02.12.2017 , 22:07

Este criză de lemne în România. Exporturile masive, dar şi birocraţia au făcut ca pădurile statului să nu mai poată da suficient lemn de foc pentru populaţie. Preţurile pentru metrul cub s-au dublat faţă de anul trecut, iar oamenii trebuie să plătească sute de lei în plus pentru a trece de gerul iernii. Peste trei milioane şi jumătate de români folosesc soba pentru a se încălzi, arată cele mai recente date.

"Cam greu ne descurcăm. Lemnele sunt scumpe şi nu ai de unde aduce. Numai noi am avut noroc că am cumpărat un teren care a fost împădurit. Anul trecut au fost 3 milioane jumătate. Şi acum au ajuns la cinci milioane, şase." Criza lemnului e coşmarul iernii. 

Lemnul pentru foc nu au fost niciodat atât de scump. 

Vezi și

În unele zone din ţară, administratorii pensiunilor se gândesc dacă vor mai primi turişti. Nu pot să-i ţină în frig. Iar cheltuielile cu încălzirea devin o povară. "E foarte greu, pentru că în fiecare an lemnele se scumpesc. Cam 100 de metri cubi se consumă într-o iarnă."

Pe acelaşi subiect

Lemnul tăiat din pădurile statului îngraşă conturile unor companii, spune chiar ministrul Apelor şi Pădurilor. Doina Pană susţine că industria mobilei a înghiţit peste 85% din masa lemnoasă exploatată anul acesta. De aceea, lemnul pentru foc este mai puţin şi mult mai scump> "Calculul sună foarte urât. Noi avem peste 3,5 milioane de locuinţe care se încălzesc cu biomasă, preponderent lemn de foc. Dacă punem în medie 6 metri cubi pe iarnă şi asta înseamnă 21 de milioane de metri cubi; noi exploatăm în total 18 milioane de metri cubi. Chiar dacă am pune tot pe foc şi nu am mai face nici mobilă, nici nimic şi nu ar ajunge." 

Pădurile statului nu pot asigura anul acesta nici jumătate din necesarul de lemn de foc. Un astfel de palet pleacă din depozite către populaţie la un preţ de 520 de lei, cu 100 de lei în plus faţă de anul trecut, iar pentru a trece peste iarnă o familie are nevoie cam de şase astfel de paleţi.

La jumătatea acestui an Codul Sivic a fost modificat, astfel încât statul să asigure prioritar lemn de foc. "Ne preocupă în mod deosebit, d-asta am făcut modificările pe care le-am făcut la codul silvic. Anul viitor o să fie de patru ori mai mult lemn pe piaţă. În loc de un milion vor fi patru milioane." 

În prezent, jumătate din suprafaţa forestieră a României este privatizată. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Preferaţi să vă păstraţi economiile în euro?
Observator » Ştiri sociale » Încă o criză loveşte România. Lemnul de foc s-a scumpit şi nici nu se găseşte îndeajuns