Antena Meniu Search
x

Video Licitaţie controversată cu bunuri ale lui George Enescu. Veridicitatea este pusă la îndoială, dar bunurile ar putea fi patrimoniu naţional

Anunţul unei licitaţii cu bunuri ce au aparţinut lui George Enescu a stârnit revolta opiniei publice. Zeci de oameni de cultură pun la îndoială veridicitatea obiectelor, o vioară şi o partitură, şi se tem că, dacă se dovedesc a fi originale, patrimonoiul naţional ar putea fi înstrăinat. Casa de licitaţii susţine că a respectat toate normele legale.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 22.08.2021, 21:42

Vezi și

În ziua în care se sărbătoreau 140 de ani de la naşterea maestrului George Enescu, o casă de licitaţii a dat anunţul care a tulburat apele:  în septembrie va scoate la licitaţie mai multe obiecte care i-au aparţinut marelui compozitor, printre care partitura-manuscris a operei Oedip şi o vioară primită de Enescu de la Familia Regală a României. Mai mulţi oameni de cultură, în frunte cu Mihai Şora, şi-au exprimat public îngrijorarea. 

Mihai Şora: Fără catalog, fără prezentare profesionistă, fără indicarea provenienței lor, piesele care urmează să fie licitate de către casa "Historic" în septembrie – așadar în chiar perioada Festivalului   – riscă să se evaporeze în natură.

Manuscrisul original al tragediei lirice Oedip se află în patrimoniul statului, la muzeul George Enescu. De aici îndoiala că ce se licitează nu este autentic. La fel şi vioara.

ARTEXIM, instituţie a statului şi organizator al Festivalului Enescu, subliniază că vioara Guarneri, dăruită lui Enescu de Casa Regală, la o dată și într-un context complet neclare, este un instrument care nu apare în familia viorilor binecunoscute pe care compozitorul a cântat de-a lungul vieții. 

Pe acelaşi subiect

Mariana Petrescu, reprezentant Muzeul George Enescu: Noi am aflat din presă. Casa de licitaţii nu ne-a contactat, cum probabil ar fi trebuit. 

Singura cale prin care alte manuscrise ale celei mai mari opere ale lui Enescu ar fi putut ajunge la alte persoane, şi nu la stat ar fi fost din fondul lui Romeo Drăghici, avocatul şi prietenul compozitorului care s-a ocupat de moştenirea lui. Pe de altă parte: 

Francesca Simionescu, reporter Observator: Reprezentanţii casei de licitaţii spun că toate bunurile au o provenienţă certificată, nu există nicio pretenţie din partea nimănui şi că au respectat întocmai toate formalităţile legale. 

Statul are prioritate pentru obiectele scoase la licitaţie

Mai mult, spun că statul îşi poate exercita dreptul de preemţiune. Adică, le poate cumpăra cu prioritate la preţul stabilit de casa de licitaţii.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Respectivele bunuri care e posibil să fie de patrimoniu, au fost înaintate cu propunerea de a fi clasate. Dacă până pe 22 septembrie aceste bunuri vor fi clasate, trebuie scoase de pe acea listă de licitaţie.

Decizia finală asupra veridicităţii va fi dată de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor. Iar ARTEXIM a cerut Ministerului de Interne să verifice provenienţa obiectelor. 

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: În cazul în care se vor dovedi autentice poate chiar Artexim sau Muzeul George Enescu ar putea achizitiona aceste obiecte sa intre în patrimoniul statului. 

Luni, Muzeul George Enescu va depune o cerere la Ministerul Culturii pentru a exercita dreptul de preemţiune.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Licitaţie controversată cu bunuri ale lui George Enescu. Veridicitatea este pusă la îndoială, dar bunurile ar putea fi patrimoniu naţional