Locuințele inteligente, tot mai populare. Care sunt beneficiile

De Redactia Observator.
Publicat: 23.01.2020, 16:39.
Actualizat: 23.01.2020, 16:51

Facturile de la utilităţi sunt o povară, mai ales pe timp de iarnă. Singura variantă pentru a diminua aceste cheltuieli este să faci economie la sânge. Sau să ai o casă smart.

Facturile de la utilităţi sunt o povară, mai ales pe timp de iarnă. Singura variantă pentru a diminua aceste cheltuieli este să faci economie la sânge. Sau să ai o casă smart.

Locuinţa deşteaptă necesită o investiţie destul de mare, însă - în nici doi ani - începe să se amortizeze. Interesant este că totul se controlează de la distanţă, cu ajutorul telefonului.

Nu trebuie să fiţi acasă nici măcar pentru a programa maşina de spălat. Ca să nu mai discutăm despre încălzire pe timp de iarnă şi aer condiţionat, vara.

Natalia şi Octav sunt designeri, iar acum un an şi-au propus să-şi transforme apartamentul într-o locuinţă smart.

Au investit zeci de mii de euro dar îşi recuperează banii în timp. Dovada: noul apartament deja le-a înjumătăţit facturile.

Octav- designer: Cam intr-un an jumate, doi ani incepi sa simti la factura investitia pe care ai facut-o. În momentul in care ai peste 50% avantaj, 60-80, atunci chiar merita. Au ajuns sa fie suficient de accesibile in asa fle incat sa poti sa iti permiti cu un salariu mediu sau chiar sub mediu.

Natalia - designer: Daca vorbim strict de apa, au invetat un sistem de click. Atunci cand il pornesti, el se opreste la prima treapta si apa curge la un debit destul de mic si daca vrei mai mult tragi mai sus. El e foarte foarte practic pentru spatiile rezidentiale, cand ai copii mici. În cazul acestei baterii ca sa porneasca apa calda trebuie sa dati in stanga. Cand dai in fata e doar apa rece, nu porneste centrala.

În Romania, la ora actuală, nu sunt prea multe case inteligente. Dar ar putea fi.

Natalia - designer: Înca pe partea de amenajare, de a investi in confortul casei cred ca este destul de la inceput de drum, nu au un buget foarte mare ca sa investească in gadgeturile respective.

Cei care vor o astfel de locuinţă trebuie să aibă şi spaţiu pentru toate serverele şi aparatele de control. Iar acestea trebuie să fie foarte bine protejate pentru că există şi un dezavantaj. Prin doar câteva clickuri, nu doar proprietarul ci şi un hacker ar putea să pună stăpânire pe casă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.