Antena Meniu Search
x

45.000 de locuitori din Bazinul Dornelor ar urma să fie testați gratuit de coronavirus

Cei 45.000 de locuitori ai Bazinului Dornelor vor fi testaţi pentru imunitatea la Covid-19. Este prima și cea mai amplă testare de acest fel a întregii populații dintr-o regiune, iar acest lucru a devenit posibil după ce Spitalului Municipal Vatra Dornei i-a fost donată aparatură de peste 100.000 de euro.

de Redactia Observator

la 26.06.2020, 23:00

Vezi și
  • Acțiunea, posibilă grație unei sponsorizări făcute de omul de afaceri Jean Valvis.

Primul care a făcut testul a fost chiar donatorul, Jean Valvis, iar rezultatul a fost negativ. 

Jean Valvis, om de afaceri: Dorim să scanăm gratuit integralitatea Bazinului Dornelor și o facem pentru a da statului și Institutului Național de Sănătate Publică o bază de date concretă care va permite alimentarea modelelor epiemiologice și care va da un puls concret al răspândirii.

Informaţiile colectate vor fi folosite de autorităţile locale pentru a evalua cât mai exact situaţia. 

Ilie Boncheş, primar Vatra Dornei: Vreau de mâine, dacă se poate, în frunte cu primarii comunelor din tot bazinul, să înceapă o organizare și o programare pentru a ajunge la această testare.

Aparatul este cel mai performant din Europa şi permite testarea a 600 de persoane pe zi. 

Doina Mitrofan, chimist medical principal laborator spital Vatra Dornei: În interior avem reactivul de SARS-COV 2. Se face întâi o calibrare a aparatului și un control în fiecare dimineață la prima oră, după care putem pune pacienții.

Jean Valvis a făcut un apel către toţi oamenii de afaceri să ajute comunităţile locale în această perioadă dificilă. 

Jean Valvis, om de afaceri: Cred cu tărie că sectorul privat, creând business, locuri de muncă, profit, valoare adăugată are o datorie profundă, morală, sufletească vizavi de comunitatea unde operează. Vatra Dornei este un loc de oameni pioși, de oameni cinstiți, de oameni de treabă, de oameni consacrați, e o populație foarte frumoasă, și eu, grec ortodox, am spus că aici pot să operez cu asemenea oameni.

Fundaţia Valvis a mai donat peste 10.000 de kituri de diagnostic şi promite că va pune la dispoziţie teste gratuite pentru toţi cei 45.000 de locuitori din Bazinul Dornelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » 45.000 de locuitori din Bazinul Dornelor ar urma să fie testați gratuit de coronavirus