Antena Meniu Search
x

"Mai bine mor, decât să mă mai duc la şcoală!". Fenomenul teribil ce afecteaza mii de copii în România

Fenomenul Bullying ia amploare în România! Unu din patru copii din şcolile româneşti este victimă a bullying-ului, în mod repetat.

În 10 minute, un copil poate să îşi piardă încrederea în sine şi în ceilalţi, iar consecinţele pe termen lung asupra dezvoltării emoţionale şi integrării sociale să fie extrem de grave. Sunt cele 10 minute de pauză, în care unu din patru copii din şcolile româneşti este victimă a bullying-ului, în mod repetat.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizaţiei Mondialea Sănătăţii (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) pentru anul şcolar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violenţă la nivel naţional.

Elevii ajung să-şi dorească moartea

Pootrivit experţilor, unu din patru copii este umilit in mod repetat la scoala, unu din şase copii este batut de colegi şi trei din zece copii sunt exclusi din grupul de colegi.

Sunt faptele care ii determina pe elevi, mai ales pe cei din gimnaziu, sa renunte la scoala sau sa isi doreasca de-a dreptul sa ... moara. O spun medicii specialisti, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste amploarea pe care fenomenul de bullying a luat-o, in tara noastra.

„Ma intalnesc deseori la cabinet cu copii care vin cu simtome de anxietate sau depresie, iar cauzele acestor simptome sunt situatiile de hartuire sau situatiile dificile prin care ei trec, in mediul scolar. Cel mai des intalnesc aceste situatii la copiii de gimnaziu, de varsta peste 10-11 ani. In situatiile acestea apar cele mai dese cazuri de bullying. Se ajunge la abandon scolar, in cel mai fericit caz, dar se poate ajunge si la tulburari psihiatrice destul de serioase si chiar ideatie suicidara. Chiar ieri am avut un baietel care trece printr-o situatie grea la nivelul scolii si se gandeste de multe ori ca poate ar fi mai bine sa mor decat sa mai suporte asa ceva”, spune Anda Jurma, medic primar in psihiatrie pediatrica, conform opiniatimisoarei.ro.

În Timişoara, sute de copii se confrunta cu astfel de probleme, fapt ce plaseasa Timisul pe un loc fruntas in ceea ce priveste numarul de cazuri de agresiune in scoli.

Judetul se afla pe locul trei la nivel national in ceea ce priveste situatiile de bullying raportate, cu un numar de 596 de cazuri de violenta inregistrate intr-un singur semestru.

Iar Romania ocupa tot locul trei intr-un clasament european realizat de OMS.

„Tinta noastra este fenomenul bullying, agresivitate sau violenta in randul anilor de scoala, in randul elevilor. Ne-am confruntat ani de zile cu severitatea unor solutii extreme ale copiilor afectati de acest fenomen. Lansam un proiect in cadrul Salvati Copiii, care are un mesaj de impact – Desfiintati recreatiile, pentru ca in aceste momente se produc cele mai multe situatii de violenta si agresiune. In acest context, credem ca semnalul de alarma a fost tras de cateva cazuri mediatizate, in care s-a ajuns pana la fapte extreme. Pentru toate acestea, consideram necesar sa desfasuram un program macar de constientizare, daca nu si de interventie, in domeniul agresivitatii, violentei, a bullyingului la care sunt supusi copiii nostri”, a spus şi medicul Mihai Gafencu, presedintele Salvati Copiii Romania.

Potrivit specialistilor, bullying-ul este in general caracterizat ca un comportament agresiv, intentionat, menit sa provoace suferinta si care implica intotdeauna un dezechilibru de putere si tarie intre agresor si victima si se manifesta repetitiv, regulat, intr-un grup de copii.

Pentru a combate acest fenoment, organizatia Salvati Copiii a demarat proiectul „Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!”. Odata cu demararea acestei campanii, a fost creat si un site de informare cu privire la fenomenul de bullying, dar si despre modalitatile in care oamenii pot denunta o astfel de agresiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » "Mai bine mor, decât să mă mai duc la şcoală!". Fenomenul teribil ce afecteaza mii de copii în România