Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mai mulţi tineri din Timişoara vin în spirjinul artiştilor loviţi de pandemie: Energie şi tehnologie pentru artă şi cultură

Mai mulţi tineri din Timişoara au sărit în sprijinul artiştilor din domeniul muzical, care nu îşi permit să investească timp şi bani în muzica lor. O asociaţie non-profit le pune la dispoziţa un studio performant de înregistrări.

de Iulia Pop

la 14.04.2021 , 17:28

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Artiştii formează una dintre cele mai afectate categorii în pandemie. Iar la Timișoara, un proiect cultural inedit le întinde o mână de ajutor. O asociaţie non-profit pune la dispozitia oricărui cântăreț, formații sau profesor de muzică, indiferent de genul muzical abordat,  acces în studioul performant de înregistrări pe care il deține. Nu există costuri ascunse. Este suficientă o programare, o donație și o doză de energie. 

Rafael și-a descoperit o nouă pasiune. Tobele îi oferă ritmul pe care îl caută și oportunitatea unei cariere rock.

Rafael – cursant: Am vrut să învăț tobe, am vazut la un coleg că el făcea foarte fain la tobe și făcea și o muzică foarte bună și m-am gândit să văd și eu cum îi și să intru în această aventură. 

Vezi și

Profesor în această aventură îi este Alexandru, un toboșar cu experiență care atunci când nu repetă cu trupa sa, le explică copiilor tainele percuţiei. Pentru el, proiectul Music Hub Tm e o gură de oxigen, tot mai rară în pandemie.

Pe acelaşi subiect

Alexandru - toboșar: Dacă nu era spațiul ăsta nu prea există alternative, tobele sunt un instrument destul de gălăgios, ca sa zic aşa, nu poţi să-ţi faci un studio într-un bloc, deci nu prea ar fi existat alternative. 

În zona de vest a țării există mii de trupe și artiști care înregistrează și mixează singuri, cu echipamente de slabă calitate și fără îndrumare tehnică. Veniturile lor s-au diminuat considerabil și nici nu ar mai putea susţine financiar orele de înregistrare la un studio. Răzvan Munteanu, cântăreț și actor, a pus la punct proiectul care le întinde o mână de ajutor.

Răzvan Munteanu – coordonator proiect: Music Hub Tm a apărut ca o necesitate, pentru că noi de un an suntem blocaţi şi nu ne mai putem desfăşura activitatea.

Remus Gașpar - inginer de sunet: Faptul că poţi înregistra aici un set de tobe pe mai multe canale, faptul că poţi să înregistrezi un amplificator de chitară, face ca sound-ul să fie mult mai bun.

Proiectul cultural Music Hub Tm este premieră în zona artistică, se va desfășura pe o perioadă de 4 ani și va folosi energia și tehnologia pentru a susține cultura și arta.

Răzvan Munteanu – coordonator proiect: Ne-am gândit să mergem pe partea asta de computere un pic mai mari, un pic mai performante pe care le punem la lucru, adică să mineze criptomonede – o tehnologie mai complicată. 

Mai complicată, însă de viitor și profitabilă. 

Răzvan Munteanu – coordonator proiect: Practic, când ne terminăm noi lucrul la calculator şi studio, calculatoarele încep să lucreze pentru a mina şi a produce cryptomonede. 

Banii obținuți din cryptomonede vor fi suficienți pentru achitarea facturilor lunare, pentru energie electrică și întreținere. Din donațiile făcute de artiști vor fi cumpărate alte echipamente pentru studio și plătiți colaboratorii. În următorii 4 ani, Music Hub Tm va deveni un centru cultural pentru toți artiștii, speră coordonatorii proiectului.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Mai mulţi tineri din Timişoara vin în spirjinul artiştilor loviţi de pandemie: Energie şi tehnologie pentru artă şi cultură