Mamutul de la Muzeul Antipa, protejat de un sistem anticutremur adus din Japonia

De Redactia Observator.
Publicat: 24.07.2019, 10:10.
Actualizat: 24.07.2019, 10:11

Premieră în lumea muzeelor din Europa: cea mai avansată tehnologie anticutremur din lume a fost adusă la Muzeul Antipa din Capitală. Sistemul a fost instalat deja şi va proteja cel mai valoros exponat.

Premieră în lumea muzeelor din Europa: cea mai avansată tehnologie anticutremur din lume a fost adusă la Muzeul Antipa din Capitală. Sistemul a fost instalat deja şi va proteja cel mai valoros exponat. Este vorba despre scheletul de aproape 5 metri înălţime al unui animal preistoric, înrudit cu elefantul.

Un mamut uriaş care a dispărut acum două milioane de ani este cel mai important exponat de la Muzeul de Istorie Naturală. La cutremurul din 77 s-a prăbuşit, iar restaurarea a durat aproape un an. Şi, pentru că nu ar mai putea rezista unui alt seism puternic, a fost protejat cu una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze.

Acest sistem este format din două plăci subţiri, fiecare având trei milimetri. O placă de alunecare îmbrăcată într-o răşină polimerică specială şi o foaie celulară din oţel inoxidabil. Aceste plăci pot proteja exponatul să nu cadă în timpul unui seism cu magnitudine mai mare de 4 grade pe scara Richter

Sistemul antiseism poate fi folosit inclusiv pentru protecţia clădirilor.

Tehnologia implementată de japonezi protejează deja colecţii de artă, obiecte de patrimoniu naţionale, servere şi spaţii de stocare a datelor, în Japonia şi America. Sistemul a trecut proba a două cutremure majore, la japonezi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.