Antena Meniu Search
x

Video Martorii la abuzurile copiilor riscă până 2 ani de închisoare, dacă nu anunţă autorităţile. Noua prevedere, utilă, dar greu de aplicat

Toţi cei care ştiu cazuri de copii abuzaţi sexual sau exploataţi de propriii părinţi sunt de astăzi obligaţi prin lege să anunţe poliţia. Altfel, nu mai sunt doar autori morali ai agresiunilor, ci riscă chiar 2 ani de închisoare. Avocaţii cred că noua prevedere este utilă, dar greu de aplicat.

de Redactia Observator

la 05.07.2021, 22:07

Vezi și

Scenele sunt unele obişnuite pe străzile din România şi se întâmplă zilnic. Copii care cerşesc mila trecătorilor. Pe lângă unii trecem şi le întindem banii, pe lângă alţii trecem şi întoarcem privirea. Potrivit unei noi legi, suntem responsabili dacă vedem copii pe care adulţii îi pun să aducă bani acasă şi nu reacţionăm

"Dar cum trebuie să reacţionez? Sun la numărul de urgenţă de fiecare dată când văd astfel de scene pe stradă? Pot fi acuzat dacă îmi întorc privirea şi ignor? Specialiştii spun ca da!"

Vali Tudor, avocat: "În litera legii, nu neapărat în spiritul ei, da, ar trebui să anunţăm. Acuzaţia ar trebui să sune exact aşa cum e şi textul de lege: Am văzut! Am ştiut! N-am denunţat! În mod evident, sesizările pe această temă să crească şi probabil că şi reacţia autorităţilor ar trebui să fie mai solidă".

Traşi la răspundere

Pe acelaşi subiect

Şi cei care ştiu copii victime ale abuzurilor sexuale şi nu cheamă în ajutor poliţia pot fi traşi la răspundere. Pentru nepăsarea lor pot fi pedepsiţi şi cei care aud plânsete de copii din caselele sau apartamentele vecine şi nu intervin. 

Fapta persoanei care, luând cunoștință de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertății și integrității sexuale, săvârșite față de un minor, nu înștiințează de îndată autoritățile se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

sursă: Legea 186 din 2021.

Mircea David, voluntar ONG Vedemjust: "Într-o activitate dintr-un birou minorul este supus unor discuţii sau aspecte cu caracter tendenţios, care sa îi afecteze, să îi lezeze integritatea sexuală. Ceilalţi colegi nu interacţionează cu el şi nici nu reclamă acest lucru. În acea situaţie putem să considerăm că suntem într-un caz de nedenunţare sancţionabil? Da, este un caz de nedenunţare". 

Gabriela Alexandrescu: "La sfârşitul anului 2019 s-au înregistrat 16 mii de cazuri de violenţă şi abuz asupra copilului. Doar în 1039 cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului. Mai mult de 3000 de victime sunt copii sub 3 ani".

Din cauza deciziilor eronate luate de instanţe, în care suspecţii acuzaţi de abuzuri sexuale asupra copiilor au fost puşi în libertate, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamanat România de nenumărate ori în ultimii ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Martorii la abuzurile copiilor riscă până 2 ani de închisoare, dacă nu anunţă autorităţile. Noua prevedere, utilă, dar greu de aplicat