Antena Meniu Search
x

Video Masca la ora de sport, obligatorie în spaţiile închise au decis, într-un final, autorităţile. Elevii o pot da jos într-o singură situaţie

Oficialii din Sănătate şi Educaţie au decis: elevii trebuie sa facă mişcare cu masca pe faţă, dacă sunt într-un spatiu închis. O pot da jos doar dacă orele de sport se desfăşoară în aer liber, iar copiii respectă distanţarea.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 04.03.2021, 18:10

Vezi și

După lungi discuţii, de aproximativ două săptămâni s-a ajuns la o concluzie: elevii vor trebui să poate masca la orele de sport ce se desfăşoară într-un spaţiu închis, iar dacă sunt afară atunci nu vor mai trebui să poarte aceste măşti, însă condiţia este să păstreze distanţarea fizică între ei. 

Ministrul Sănătăţii a anunţat oficial acest lucru şi a venit ulterior cu mai multe explicaţii pe pagina sa de socializare, pentru că în spaţiul public au fost numeroase discuţii în legătură cu acest subiect.

De ce trebuie purtată masca la ora de sport

Vorbea Vlad Voiculescu despre necesitatea acestei măsuri în contextul în care avem o creştere a numărului de cazuri de Covid. De asemenea, în rândul profesorilor şi în plus avem şi această tulpină britanică.

În plus, vorbea Vlad Voiculescu şi despre faptul că foarte multe săli de sport nu pot fi aerisite cum trebuie, aşa că acolo există un risc mai mare să se transmită acest virus, iar în contextul în care elevii vor merge la ora de sport într-un spaţiu închis şi neaerisit cum trebuie, fără să poarte mască, atunci dacă un singur elev sau un singur profesor ar fi depistat pozitiv, toată clasa ar trebui să intre în carantină şi, astfel, s-ar zădărnici toate eforturile făcute de autorităţi pentru a stopa pandemia. 

Ce spune ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii a venit cu precizări pe pagina sa de Facebook, despre decizia de a se purta mască la ora de sport în spaţii închise.

"Pe tema ore de sport - cu sau fără mască, recomandările Ministerului Sănătății sunt două:

1. Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.

2. Dacă ora de sport se desfășoară în interior, atunci recomandarea fermă a Ministerului Sănătății este să se poarte masca, iar argumentele pentru această recomandare pot fi împărțite în trei categorii - și v-aș ruga să citiți până la final înainte să vă formați propria părere:

1.CONTEXT NAȚIONAL

a) Avem incidența în creștere a cazurilor de infectări la nivel național;

b) Avem de asemenea o creștere a cazurilor pozitive SARV-CoV-2 în rândul cadrelor didactice de la reluarea cursurilor și de numărul claselor/grupelor suspendate. Las aici câteva cifre:

În 23 februarie - 1 martie 2021 s-au înregistrat:

- 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;

- 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;

- 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie - 1 martie 2021;

c) Avem de asemenea o creștere a numărului de tulpini UK cu rată de transmitere și contagiozitate crescută la copii;

2. CONTEXT SPECIFIC

Multe săli de sport nu se pot aerisi cum trebuie, asta în condițiile în care în timpul efortului fizic crește semnificativ nivelului de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, deci implicit riscul de transmitere;

3. REGULI EPIDEMIOLOGICE

Mai mult, în condițiile nepurtării măștii la ora de sport în spații închise, dacă un singur copil sau profesor este depistat pozitiv, toți ceilalți vor trebui să se izoleze! Ori asta ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare.

Cercetări științifice și recomandările organismelor de specialitate care susțin poziția de mai sus găsiți în comunicatul ministerului", scrie Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Fără mască în Texas. Statul american a eliminat restricțiile anti-COVID, în ciuda avertismentelor făcute de experții sanitari

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Masca la ora de sport, obligatorie în spaţiile închise au decis, într-un final, autorităţile. Elevii o pot da jos într-o singură situaţie