Meniu
Search
x

Maşinile second-hand, coşmar pentru români. Una din două are kilometrajul modificat

Visul de a avea o maşină se transformă în coşmar pentru mulţi români care cumpără autoturisme second-hand. Descoperă kilometraje date înapoi şi defecţiuni grave la motor. Şi pentru că legea nu e de partea lor, samsarii nici nu au de ce să se teamă.

De Redactia Observator la 23.07.2019, 21:52
Vezi și

Visul de a avea o maşină se transformă în coşmar pentru mulţi români care cumpără autoturisme second-hand. Descoperă kilometraje date înapoi şi defecţiuni grave la motor. Şi pentru că legea nu e de partea lor, samsarii nici nu au de ce să se teamă. La ce putem fi totuşi atenţi atunci când dăm banii pe o maşină la mâna a doua, aflăm din materialul următor.

În urmă cu un an Marius a decis să îşi cumpere o maşină la mâna a doua. Cum nu avea mai mult de trei mii de euro s-a orientat la un autorturism adus din străinătate. Maşină de 5 ani vechime, kilometri puţini şi un preţ mic. Păcăleala perfectă. A descoperit asta imediat ce le-a dat samsarilor banii. 

Marius Niculae, client înşelat: Din prima zi nu am putut să mă folosesc de ea. Făcea probleme, riscam să mă lase oricând. Am luat-o la 165 de mii, cât scria pe bord şi ea avea 210-215 mii de kilometri

Iar cazul lui nu e singular. Defectele ascunse sunt din ce în ce mai greu de verificat. 

Marea dilemă pentru un cumpărător este însă dacă kilometrajul este real sau nu. 

Marius Drăgan, reprezentant service auto: Dacă se umblă pe calculator şi se umblă în softul calculatorului, nu vede nimeni. Doar ce a făcut reprezentanţa, ultima revizie

Clienţii din România par cel mai uşor de păcălit, spun specialiştii. Vrem să cumpărăm cu bani puţini maşini cu kilomatraj mic. Imposibil atât timp cât autoturismele sunt aduse din vestul Europei unde media de rulare depăşeşte 25 de mi de kilometri pe an.

Cele mai des întâlnite maşini care au kilometrajul modificat sunt cele vândute sub 10 mii de euro. Aproape 35 la sută dintre ele ar avea kilometrajul modificat. Nici dacă vă hotărâţi să daţi bani mai mulţi pe o maşină nu scăpaţi de acest risc. Undeva la 30 de procente din cele inspectate au kilometrajul modificat, iar aproape doi la sută chiar daune majore.

Cifrele arată că una din două maşini la mâna a doua are kilometrajul trucat.

De altfel, procedeul durează câteva minute şi se poate realiza inclusiv de pe o aplicaţie de mobil. Un cip adăugat în cablul testărului modifică parametrii maşinii. 

Iar teama de lege nu există pentru că în România nu este considerată infracţiune, în timp ce în Germania şi Belgia schimbarea kilometrajului se pedepseşte cu ani grei de puşcărie. 

În primele 4 luni ale acestui an, în toată ţara au fost înmatriculate peste 100 de mii de autoturisme second-hand, de trei ori mai multe faţă de maşinile noi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Maşinile second-hand, coşmar pentru români. Una din două are kilometrajul modificat