Antena Meniu Search
x

Măștile de protecție, obligatorii în mai multe judeţe pentru cei care ies din casă

Autorităţile locale din mai multe judeţe au decis că cetăţenii trebuie să aibă gura şi nasul acoperite atunci când ies din casă.

De Redactia Observator la 06.04.2020, 17:25
Vezi și

Autorităţile locale din mai multe judeţe au decis că cetăţenii trebuie să aibă gura şi nasul acoperite atunci când ies din casă. Decizia de a impune purtarea măştilor pe stradă şi în mijloacele de transport în comun vine la câteva zile după ce specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că totuşi purtarea măştilor în public reduce riscul de infectare cu COVID-19.

În judeţul Iaşi trebuie să porţi mască sau să ai nasul şi gura acoperite ca să iei din casă.

Momentan, la Iaşi, măsura se aplică pentru spaţiile publice închise, adică: magazine, farmacii, instituții publice, pieţe dar și în mijloace de transport în comun.

Marius Dangă, Purtator de cuvânt Prefectura Iași: Fiind o decizie in premieră în prima data doua trei zile sa se aplice avertismentul pt că discutăm despre o decizie intr.o situație de urgență se subrogă dispozițiilor din OUG 1. Se pot aplica amenzile. Pt persoane fizice de la 2000 de lei la 20.000 de lei.

În judeţul Maramureş obligația purtării unui echipament de protecție pentru nas și gură se aplică pentru toate spațiile publice, nu doar cele închise.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureş: Sa nu inţeleagă lumea că e nevoie în acesată perioadă să porţi o mască chirurgicală. Fiecare poate acasă să-şi confecţioneze o mască artizanală. Una facută în casaă: o eşarfă, un fular, o batistă pe care o poate improviza ca şi mască.

Aşa au şi făcut. Mai ales la sate, femeile îşi folosesc baticul ca să-şi protejeze nasul şi gura. Multe însă şi-au confecţionat măşti din ce aveau prin casă.

Cei mai norocoşi, şi-au făcut stocul de măşti înainte de declararea pandemiei. Sunt însă şi oameni care nu respectă regula impusă de autorităţi şi găsesc tot felul de scuze.

Şi la Suceava, de astăzi, oamenii nu mai pot ieşi din case fără să aibă gura şi nasul protejate. Nici aici, oamenii nu se supun regulilor.

Dacă la începutul pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spunea că purtarea măştii nu ajută şi recomanda doar persoanelor bolnave şi celor care lucrează cu bolnavi să îşi acopere gura şi nasul, acum din ce în ce mai multe ţări recomandă sau obligă cetăţenii să le poarte, pentru a preveni răspândirea şi infectarea cu COVID-19. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Măștile de protecție, obligatorii în mai multe judeţe pentru cei care ies din casă

Breaking News

Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi...

Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi eu sunt supărat