Antena Meniu Search
x

Medicamente compensate pentru boli rare

Peste un milion de români, care suferă de boli rare, au fost lăsaţi ani de zile fără medicamente de statul român. Abia de luna viitoare vor putea lua gratuit pastilele de care depinde viaţa lor.

Vezi și

 Culmea e că pentru asta statul nici n-a trebuit să bage adânc mâna în visterie. Ci, doar să mai taie puţin din cheltuielile aberante. 6 ani, pacienţii cu boli rare au dus o luptă crâncenă nu doar cu bola, ci mai ales cu statul român, care n-a avut program naţional pentru ei.

Ca să rămână în viaţă şi-au făcut rost de medicamente cum au putut. Pe cele mai multe le-au luat cu ajutorul prietenilor din străinătate. În România producătorii nu le aduceau pentru că, fiind extrem de scumpe, în lipsa unei garanţii că vor exista cumpărători destui, nimeni nu şi-a asumat să iasă în pierdere.

În 2008, Virgil a descoperit că are o tumoare neuroendocrină. Altfel spus,o boală rară. Injecţiile care îl ţineau în viaţă îl costau 9 mii de lei pe LUNĂ. De luna viitoare, tratamentul pentru forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi bolile neurologice va fi asigurat de stat.

190 de milioane de lei trebuie să plătească statul român pentru tratamentele făcute în străinătate de bolnavii ignoraţi în ţară. Bugetul pentru un an întreg pentru medicamentele celor cu afecţiuni rare e de 40 de milioane de lei.

Într-o primă fază, peste şapte mii de pacienţii vor beneficia de aceste medicamente. Lista completă a compensatelor va fi gata în câteva luni. Până atunci este luată la puricat cea veche. Actualul ministru al Sănătăţii a cerut un audit pentru a se vedea pe ce criterii au fost alese anul trecut pastilele pe care urma să le deconteze statul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Medicamente compensate pentru boli rare