Melcii din România, la mare căutare în Europa
Ploile din ultima vreme au făcut să apară şi melcii în număr foarte mare, mai ales în zonele cu multă verdeaţă. Iar pentru familiile defavorizate, culesul acestora este o sursă importantă de venit. Cât despre cei cu gusturi gastronomice mai aparte, melcii preparaţi ca la carte devin o adevărată delicatesă chiar şi pentru cei cu o palată pretenţioasă.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Melcii, considerați delicatese în țări din vestul Europei
- Culegătorii de melci primesc 3 lei pe kilogram
Perioadele ploioase sunt cele mai potrivite pentru cei care culeg melci. Nu sunt pentru consumul local, cum ar crede unii. Cochiliile, adunate în găleţi sunt livrate celor care le vor vinde mai departe pe bani frumoşi. Deşi restaurantele de lux, nu au aceeaşi vânzare ca înainte de pandemie. Cererea încă există, iar preţul se stabileşte în funcţie de calitate.
Pentru familiile nevoiaşe, culesul melcilor este o sursă importantă de venit. Un kilogram de cochilii este vândut cu 3 lei.
Nutriţioniştii spun că melcii sunt o sursă bogată de proteină şi preparaţi cum trebuie pot să înlocuiască oricând carnea la o masă.
Reţetele sunt şi ele nenumărate, iar preparatele cu melci pot fi încercate chiar şi acasă de către pasionaţii de gastronomie
Majoritatea comenzilor de melci vin din ţări precum Franţa sau Germania. Chiar şi acum, în plină criză de pandemie, melcii sunt consideraţi un deliciu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰