Meșteșugul căutării aurului, reînviat în Apuseni
Satele din Apuseni încă stau pe munţi de aur. Însă toate exploatările miniere pentru care aceste locuri au devenit vestite în lume au fost închise rând pe rând.
- Georgeta Dulgheru este unul dintre puţinii căutători de aur autorizaţi.
- Ca să găseşti firicelele de aur e nevoie de foarte multă răbdare.
Mai există însă câţiva căutători de aur, unii chiar autorizaţi, care au decis să ducă mai departe meşteşugul vechi de peste două mii de ani. Este şi cazul unei femei din Hunedoara care a lucrat pe vremuri în minele de aur şi a decis să le arate şi turiştilor cum moţii alegeau firele de metal nobil din apele repezi de munte.
Aurul, una dintre cele mai valoroase resurse naturale, încă mai curge la propriu în râurile din Apuseni. Dacă acum câteva sute de ani oamenii căutau metalul preţios în apa rece de munte, acum această îndeletnicire a fost dată uitării. Însă Georgeta Dulgheru, un inginer geolog vrea să păstreze viu obiceiul moţilor.
Georgeta Dulgheru, căutător de aur: În urmă cu 70-100 de ani sau mai mult această unealtă, cum v-am spus, numită şaitroc era din lemn. Aveau aproape toţi la fiecare casă. Mergeau şi căutau pe vale cam pe la fiecare casă. Încet, încet a dispărut şi îndeletnicirae asta de a lucra cu lemn
Georgeta Dulgheru, unul dintre puţinii căutători de aur autorizaţi promovează acest meşteşug pe cale de dispariţie şi îi îndrumă pe curioşi în tainele acestei meserii. Ca să găseşti firicelele de aur e nevoie de foarte multă răbdare.
Copiii sunt fascinaţi de meşteşugul de peste două mii de ani. Mulţi visează deja la comoara pe care o vor descoperi în apele reci.
Şi cum mineritul tradiţional presupune multă muncă, căutătorii de aur amatori au acum şi un loc unde se pot odihni peste noapte. Georgeta Dulgheru şi-a deschis în satul Stănijao pensiuine, iar turiştii se pot caza aici cu 40 de lei pe zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰