Mierea de albine va fi mai putina, anul acesta
Valul de caldura, care s-a abatut asupra Romaniei la mijlocul lunii mai, a vaduvit salcamii de floare, iar albinele nu au mai avut timp sa adune polenul
Asa ca producatorii anunta preturi mai mari la aurul dulce, dar ne atrag atentia: pe piata, vor aparea tot mai multe produse contrafacute.
Mihai Apostolescu produce de ani buni, 10 mii de litri de miere. Le vinde direct clientilor fideli, iar ce ramane trimite la angro. In acest an, insa se asteapta la o productie cu aproape 20 de procente mai mica. De vina ar fi vremea. Dupa o primavara cu temperaturi de peste 30 de grade, ploile au facut ravagii. Apicultorul spera sa completeze productia cu miere din florile de tei, insa este mai ieftina, iar castigul, mai mic.
In magazine, un borcan de miere de salcam costa si 20 de lei, in timp ce mierea de tei are un pret de doar 12 lei. Din vara, am putea sa le gasim pe raft la aproape 15% mai scumpe, dar autoritatile nu isi fac probleme.
Productorii aurului dulce spun ca in aceasta situatie, tot mai multe produse contrafacute ar putea sa invadeze piata. Iar de multe ori, reteta e simpla: se ia zaharul, se combina cu acid, se pun arome si iese mierea.
Mai grav este ca mierea cea mai buna ajunge peste hotare. Peste 60% din mierea produsa la noi e trimisa la export. La nivelul tarii, productia de miere de albine este si mai afectata. Vom produce, in acest an, doar 15.000 de tone, in loc de 20 - 22 de mii cat produceam in anii buni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰