Video

Milioane de euro pentru centre turistice ale nimănui: "Nu e tradiţională decât prostia la noi. Ce să vadă? Oameni beţi sau ce?"

De Alex Prunean.
Publicat: 26.06.2021, 20:42.
Actualizat: 26.06.2021, 20:42

Milioane de euro s-au cheltuit în România pe centre de informare turistică la sat care să atragă străinii în zonă. Cele mai multe sunt acum abandonate. Nici nu e de mirare, spun locuitorii unei comune din Cluj. La ei în zonă singura atracţie turistică ar putea fi... beţivii satului, râd amar oamenii.

Comuna Vultureni, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Un loc fără obiective turistice notabile. Dar asta nu i-a oprit pe edili să viseze şi să atragă bani europeni pentru a construi un centru de informare, care are chiar şi un angajat…Doar că...

Panourile de informare par a fi puse doar pentru a mai bifa o investiţie.

La şase ani de la inaugurarea centrului, localnicii recunosc că sunt singurii care calcă prin zonă.

Citește și:

"Nu e tradiţională decât prostia la noi. Eu nu văd pe nimeni. decât ce mai organizează la nivel local câte o întâlnire. Şi harta care e pusă în faţă e în oglindă, nu e harta reală. Dacă mergeţi după harta asta, o luaţi aiurea"

Altă localitate, alt centru de informare, aceeaşi situaţie…Centrul de informare turistică din Lujerdiu, comuna Corneni finalizat în anul 2013. E închis. ca la magazin, nu scrie programul.

Bani duşi pe apa sâmbetei

Aproape 200.000 de euro a costat centrul turistic din sat. Cât despre obiectivele din zonă...

Reporter-localnic:-Vin turişti aici?
- Păi ce să vadă? Oameni beţi sau ce? Nu vine nicio maşină, nici nimic. Ţin aici pe o doamnă, dar vine o dată pe săptămână. Stă în birou, udă asfaltul sau face curăţenie şi gata".

Clădirile care au costat sute de mii de euro pot fi folosite pentru altceva după cinci ani.

-"Moare cineva şi îi face masa aici.
- La centrul turistic?
- Aici, da, înăuntru.
- Abia aşteaptă să moară cineva, să facă o masă acolo".

Primarul recunoaşte că foloseşte centrul turistic pe post de cămin cultural.

Chifor Cornel Vasile, primar comuna Corneşti: "Din păcate, nu le putem oferi foarte multe lucruri acum. În viitor, eu zic că îşi va atinge scopul sută la sută".

Uniunea Europeană a pus la dispoziţia satelor româneşti 45 de milioane de euro pentru a atrage turişti. Banii s-au cheltuit pe 300 de centre de informare, majoritatea abandonate acum.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.