Minele de aur de la Roşia Montană ar putea fi înscrise în patrimoniul UNESCO. Proiectul intră în dezbatere în acest weekend
UNESCO examinează zilele acestea dosarul prin care minele de aur de la Roşia Montană ar putea fi înscrise în patrimoniul mondial, o decizie care ar stopa controversatul proiect de exploatare.
Situl amplasat în Munții Apuseni conține cel mai semnificativ, extins și divers complex minier de aur subteran roman din punct de vedere tehnic, datând din secolul al II-lea, potrivit ICOMOS, un organism consultativ al agenției ONU, transmite France 24.
Unii săteni din Rosia Montana își fac griji că acest patrimoniu va fi distrus dacă proiectul minier de aur al firmei private canadiene prin care se doreşte nivelarea a patru vârfuri va continua. "După ani de extracție, aici ar mai rămâne doar un deșert", spune Sorin Jurca, el însuși fost miner.
Se așteaptă ca UNESCO să decidă duminică dacă va acorda statutul de patrimoniu cultural al minelor române, potrivit Ministerului Culturii. Cu toate acestea, nu toți localnicii sunt în favoarea unei decizii pozitive a UNESCO. Primarul Eugen Furdui consideră că aceeastă decizie nu va aduce beneficii, ci doar dezavantaje.
UNESCO decide dumincă propunerea pentru înscrierea minelor de aur în patrimoniul naţional
- Oraşul englez Liverpool, înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial a UNESCO
- Drumul către lucrările lui Brâncuşi trece prin şantier. Turiştii, obligaţi să facă slalom printre gropi şi...
- Guvern: Cîţu nu a făcut vreo propunere pentru retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a...
„Mulți oameni și-au pus credința într-un proiect minier modern, astfel încât să nu fie nevoiți să plece în străinătate pentru a lucra”, spune Furdui, oferind drept exemplu sutele de muncitori pe care compania canadiană doreşte să îi angajeze.
Mărul discordiei a apărut în anii 90, când firma privată a venit la Roșia Montană cu intenția de a extrage 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint. Proiectul, care prevedea inclusiv planurile de utilizare a 12.000 de tone de cianură pe an pentru a separa aurul de rocile zdrobite, a atras mânia ecologiștilor și a altor persoane.
Cu zeci de mii de oameni care protestează împotriva proiectului, fostul guvern de stânga al României și-a retras sprijinul în 2013, iar proiectul nu a reușit până acum să obțină aprobarea de mediu necesară. În 2016, România a declarat Roșia Montană un sit de interes istoric, acordându-i protecție împotriva activității miniere, deși ecologiștii spun că protecția conform legislației locale nu este suficientă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰