Antena Meniu Search
x

Petre Daea a reclamat la Consiliul Concurenţei creşterea preţului la ouă! Ministrul Agriculturii a cerut o anchetă

Ministrul Agriculturii atacă scumpirile la Consiliul Concurenţei. Preţurile pentru unt, carne şi ouă au înregistrat creşteri uriaşe şi nejustificate.

Vezi și

Ministrul Agriculturii atacă scumpirile la Consiliul Concurenţei. Preţurile pentru unt, carne şi ouă au înregistrat creşteri uriaşe şi nejustificate, în numai o lună, transmite Petre Daea. Lasă să se înţeleagă faptul că ar exista o înţelegere neloială între comercianţi. Deşi în piaţă există şi o criză a unor alimente de bază. Ouăle nu sunt doar mai scumpe, ci şi mai puţine. 

300.000 de găini sunt în această fermă din Găeşti. Zilnic, de aici pleacă 270.000 de ouă, spre hipermarketuri. Faţă de acum câteva luni, volumul nu s-a schimbat. Însă, la raft, preţul a explodat.  Aurora Alexandru, medic veterinar fermă găini: "Toată lumea ne întreabă de criza de ouă. Se datorează faptului ca în gospodăriile populaţiei nu mai oua păsarile, datorită condiţiilor climaterice."

La asta se adaugă şi scandalul despre Fipronil, un insecticid cu potenţial toxic, care a dus la sacrificarea a milioane de păsări în mai multe ţări europene. Prin urmare, au dispărut importurile care acopereau gaura de pe piaţa românească. Aşadar, avem ouă mai puţine şi, prin urmare, mai scumpe, explică producătorii.

Asta a remarcat şi ministrul Agriculturii, care ataca scumpirile la Consiliul Concurenţei. Cere o anchetă pentru a afla dacă există o înţelegere neloială între producători. Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Să nu escaladeze această lăcomie, pentru că noi înţelegem să crească preţurile, sunt cauze obiective care determină acest lucru, oferta este mai mică, cererea aceeaşi, am putut constata ca sunt mult prea mari."

60% din consumul naţional este acoperit de ţărani. Iarna le blochează producţia. Acest tânăr din Satu Mare are în gospodărie două sute de găini din rasa Orpington, recunoscute pentru producţia mare de ouă. Culmea, în această perioadă şi el este nevoit să cumpere ouă de la magazin. Pe cele din gospodărie le vinde în străinătate, unde are un contract de onorat: "Majoritatea ouălor se duc în Turcia. De ce? 2,50 Euro plătesc pe un ou."

Situaţia ar putea dura cel puţin până în luna martie, când se vremea se va încălzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Petre Daea a reclamat la Consiliul Concurenţei creşterea preţului la ouă! Ministrul Agriculturii a cerut o anchetă