Video Ministrul Culturii vrea să îi "vindece" pe elevi de manele cu teatru şi operă. "Nişte reprezentanţi ai societăţii unde nu aş vrea să fiu"
Elevii ar putea fi obligaţi să meargă lunar la teatru, la muzeu sau la operă împreună cu profesorii. Este propunerea făcută de ministrul Culturii. Lucian Romaşcanu consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele, iar din acest motiv mulţi tineri apreciază manelele şi stilul de viaţă dus de cântăreţii acestui gen muzical.
Discuţie reporter - elev:
Când ai fost ultima oară la teatru?
Nu am fost de curând, sincer, mi-aş dori să văd.
La operă ai fost vreodată?
- Ministrul Culturii vrea ca elevii să lase manelele pentru teatru, operă și muzee: "Avem lipsă de modele"
- "Romina VTM", pe 9 în lume la încasări. Publicul, cucerit de manelişti: "Toate fetele brunete să meargă pe...
- Cântăreţul de manele Jador a rămas fără banii strânşi un an de zile, după ce i-a fost clonat cardul...
Când am fost mai mic, cu doamna învăţătoare.
Reporter: La 15 ani, cât de des merge un tânăr la teatru sau la muzeu?
Elev: Nu merge foarte des, deoarece el crede că are chestii mai bune de făcut, dar teatrul ne ajută.
Ministrul Culturii îşi doreşte să îi vadă pe elevi mai des la teatru sau la operă. Aşa că propune ministrului Educaţiei ca aceste vizite să devină lege. Aşa crede Lucian Romaşcanu că tinerii nu vor mai fi atraşi de manele.
Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: Dacă ascult şi popularizez fenomenul mă duc lângă nişte reprezentanţi ai societăţii unde nu aş vrea să fiu. Nu critic maneaua în sine, dar mesajul nu este cel mai corect.
Bogdan de la Ploieşti, cântăreţ de manele: Tot ce e forţat în viaţa asta, nu ştiu dacă e bine să fie forţat pentru generaţia asta nouă de copii. De când eram mic, când mă forţa mama să nu fac ceva, fix aia făceam.
Elevii vor la muzee şi la teatru, dar să fie gratis
Elevii şi profesorii agreează ideea, dar cu o condiţie: accesul să fie gratuit.
Mădălina Iacob, reporter Observator: În acest moment doar muzeele din subordinea Ministerului Culturii oferă gratuitate pentru elevi şi doar în timpul vacanţelor şcolare. În rest, preţului biletului unui elev este de 25% din preţul unui bilet standard.
Muzeul Grigore Antipa este cel mai vizitat muzeu din Romania de către elevi şi preşcolari. Aproximativ 250.000 de copii au trecut pragul instituţiei anul trecut, iar de anul acesta cu toţii vor avea parte de intrare liberă.
Luis Popa, director Muzeul Grigore Antipa: Visez la următoarea situaţie pe care am văzut-o în muzee din afară: Vin elevii, îşi aruncă ghiozdanele şi într-o zonă stau cu caietele în mână şi fac o lecţie.
Până la modelul european, însă, legislaţia este prima care ar trebui schimbată în România.
Cristina Ştefan, Muzeul Hărţilor şi Cărţilor: Ar trebui să se gândească linii care să lege şcoala de muzeu aplicat. La noi, pentru a ieşi din şcoală, cadrele didactice, pe lângă probleme de transport, trebuie să asigure la fiecare 10 elevi un alt cadru didactic. În Franţa nu este aşa.
Dincolo de şcoală, educaţia începe de acasă, spun specialiştii. Iar părinţii sunt primii care ar trebui să îi ducă la spectacol pe cei mici.
Mădălin Guruianu, Opera Comica pentru Copii: Spectacolele sunt pe multe paliere de vârstă, sunt şi pentru bebeluş. Cele mai multe sunt peste 3 ani, peste 7 ani, ba chiar ne ducem şi la cei de 14,15 ani. La noi spectacolele sunt de maximum o oră şi atunci contează mult să le ţii interesul plin.
Ultimul barometru cultural făcut în ţara noastră arată că românii nu dau doi bani pe cultură. Din cei 100 şi ceva de lei cheltuiţi lunar de fiecare persoană pe entertainment, aproape toţi se duc pe abonamentele tv şi digitale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰