Antena Meniu Search
x

Ministrul Mediului vrea lege împotriva defrișărilor ilegale

Ministrul Mediului vrea ca zona protejată din parcurile naţionale să ajungă la trei sferturi din suprafaţă. Un demers prin care Costel Alexe susţine că va feri pădurile de tăierile ilegale.

de Redactia Observator

la 28.04.2020, 11:37

Vezi și
  • Ariile protejate sunt împărţite în două zone.
  • Parcurile Naţionale au 240.000 de hectare de pădure.

Numai că mai are un hop de trecut. Proiectul legislativ a primit aviz negativ în comisiile de specialitate din Parlament.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Comisiile din Camera Deputatilor au considerat ca aceasta suprafata de 75 la suta este atinsa. Ceea ce nu este nimic mai fals, de aceea am solicitat in urma discutiilor cu presedintele comisiei de mediu sa reintoarcem aceasta initiativa legislativa din nou in cadrul comisiilor, sa facem dezbaterea cu meidul academic si toti cei implicati.

Iar dacă parlamentarii nu votează legea până la sfârşitul lunii viitoare, ministrul Mediului este gata să treacă la următorul pas: o ordonanţă de urgenţă.

Între timp, o întrebare este pe buzele proprietarilor de păduri: Cum vor mai exploata lemnul?

Costel Alexe, ministrul Mediului: Atunci cand vine vorba de conservarea biodiversitatii, statul si institutiile abilitate trebuie sa isi asume acest cost. Asa cum avem compensatii pentru proprietarii privati de paduri care sunt incusi in T1, acelasi lucru se va intampla si cu proprioetarii care vor intra in aceasta crestere.

Pe de altă parte, există nedumeriri şi în rândul locuitorilor din apropierea parcurilor naţionale. Ariile protejate din parcurile naţionale sunt împărţite în două zone.

Mircea Vergheleţ, director administratie Parc National Piatra Craiului: Zona de proctectie stricta care inseamna paduri foarte apropiate de natural, in care nu se face niciun fel de interventie, cu exceptia cazurilor cand avem incendii de padure. Iar zona de protectie integrala, tot asa, este tot in t1, nu se face niciun fel de interventie, insa daca exista probleme foarte mari, legate de doboraturi de vant, pe baza unei documentatii, se analizeaza posibilitatea unei interventii.

În cele 13 Parcuri Naţionale ale ţării, avem 240.000 de hectare de pădure. Doar jumătate din această suprafaţă este inclusă în zona de protecţie strictă, adică pusă la adăpost din calea drujbelor hoţilor de lemn.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Mediului vrea lege împotriva defrișărilor ilegale