Antena Meniu Search
x

Milioane de români duc mai puţini bani acasă după Revoluţia Fiscală, ministrul muncii susţine în continuare că nu s-au micşorat salariile

Primul fluturaş de salariu din an a pornit războiul dintre angajatori şi stat. Sunt milioane de salariaţi cu pierderi sau cu speranţele distruse.

Vezi și

Primul fluturaş de salariu din an a pornit războiul dintre angajatori şi stat. Sunt milioane de salariaţi cu pierderi sau cu speranţele distruse, în timp ce ministrul Muncii insistă că nimic nu s-a schimbat. Ori au furat angajatorii, ori s-au făcut calcule greşite, transmite Lia Olguţa Vasilescu, care îi cheamă pe românii păcăliţi cu fluturaşul la minister. 

"Dacă le-au scăzut salariile, înseamnă că angajatorul a vrut să-şi crească profitul şi atât. Deci l-a furat pe angajat, ca s-o spun mai pe româneşte.", susţine ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Pentru scăderea salariilor din privat, ministrul Muncii n-are soluţii, dar a găsit un vinovat. Angajatorul. Şi totuşi, tocmai guvernul a lăsat la mâna patronilor soarta a peste trei milioane de angajaţi din mediul privat. După Revoluţia Fiscală, angajatorii au libertatea să decidă dacă salariile scad sau nu. Reglementări mai clare există doar în cazul angajaţilor de la buget. 

Faptul că unii angajatori nu refac transferul contribuţiilor sociale de la angajator la salariat, nu îi pune într-o situaţie de ilegalitate, ci, eventual, de o situaţie de moralitate discutabilă. 

Pe acelaşi subiect

Majoritatea patronilor au păstrat netul angajaţilor, dar nu prin majorarea brutului, ci prin acordarea unor prime. Este şi cazul acestei companii de consultanţă, în care lucrează 70 de angajaţi: "Nu am putut să îmi asum un cost necunoscut pentru următoarea perioadă şi am decis ca, pentru următoarele luni, să folosesc această indemnizaţie de compensare până când legislaţia se va aşeza o formă care să pară, cel puţin, finală." 

Ce se va întâmpla însă peste câteva luni e greu de prevăzut. Nici în sistemul de stat, lucrurile nu arată mai bine. Sindicaliştii vorbesc despre mii de angajaţi care şi-au văzut salariile tăiate, odată cu Revoluţia Fiscală. Din nou, ministrul are explicaţii: "Nu scad salariile conform legii, pur şi simplu cineva a calcualt greşit şi poate ar trebui să-şi asume răspunderea. Să vină cu fluturaşul să vedem cine e păcălit, pentru că mi se pare că îi plângeţi foarte mult pe cei cu salarii mari!" 

După Revoluţia Fiscală, cei mai afectaţi sunt românii care lucrează part-time şi cei care câştigă salariul minim pe economie. Cosmin Miclăuş, expert contabil, consultant financiar: "La un venit de 1950 de lei, de la salariat se reţin 475 de lei pensie, 195 de lei sănătate, 73 de lei impozitul pe venit. Netul pe care salariatul îl va încasa este de 1162 de lei."

Şi bugetarii cărora li s-au promis salarii majorate cu până la 25% au fost dezamăgiţi. Andreea Ciucă, preşedinte Curtea de Apel Mureş: "Creşterile sunt aproape nesemnificative. Sunt între 2 şi 4%. Ce să spun? Doamne, mulţumim că nu scad, cum am auzit în spaţiul public în cazul altor categorii sociale? Păi scopul legii nu a fost să scadă veniturile, uitaţi-vă în expunerea de motive." 

Bogdan Hossu, lider sindical: "Din punct de vedere al salariului de bază, există creştere, dar colaborarea dintre cele trei elemente, noua lege de salarizare, regulamentul de sporuri şi transferul contribuţiilor sociale, face ca venitul salarial cu care pleacă salariatul acasa, venitul net, să fie mai mic faţă de lunile precedente."

Până acum, doar 48% dintre contractele angajaţilor din mediul privat au fost modificate. Patronii mai au timp să le înregistreze în Revisal până pe 31 martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Milioane de români duc mai puţini bani acasă după Revoluţia Fiscală, ministrul muncii susţine în continuare că nu s-au micşorat salariile