Video Moartea lui Ion Mihai Pacepa a retrezit amintiri şi controverse vechi
Dacă peste ocean, fostul şef al securităţii era considerat un erou care a luptat împotriva regimului comunist, în România e descris mai degrabă în termeni de profitor sau trădător.
Ion Mihai Pacepa rămâne totuşi cel mai sus-pus personaj dintr-un serviciu secret comunist care a fugit vreodată spre vest, ca să dea în vileag secretele regimului.
Peste Ocean, generalul Pacepa a fost considerat un erou, spune pentru Observator prietenul său, avocatul american care a anunţat moartea lui.
Ronald Rychlak, profesor de drept: "Obişnuiam să glumesc cu ei că îl cunoşteam pe Superman, dar nu-i cunoşteam identitatea secretă. Îmi spunea că îl elibera faptul că în preajma mea putea fi Pacepa, iar în preajma altora nu".
Legende şi mituri pe seama lui Pacepa
În ţară sunt încă multe legende şi mituri legate de fostul consilier al lui Ceauşescu şi de fuga sa.
Liviu Tofan, Europa Liberă: "A vrut să pară un personaj pozitiv şi mai ştiu că nici când a defectat în SUA nu a fost foarte bine primit. Eu am avut suficient de multe ocazii în care l-am prins pe Pacepa cu minciuna şi asta cu probe".
Liviu Ţăranu, CNSAS: "În ţară era deja o anchetă pe marginea afacerilor lui apăruse şi ideea că Pacepa e tot mai mult în disgraţia familiei prezidenţiale".
Fostul şef al direcţiei de informaţii externe şi-a lăsat în urmă familia. Fiica sa l-a reîntâlnit 12 ani mai târziu, imediat după Revoluţie. Presa americană susţine că la sosirea ei în Los Angeles, 40 de televiziuni au filmat revederea.
Trădător şi făţarnic
Liviu Ţăranu, CNSAS: "Multă lume a crezut că a fost răpit, că a fost o operaţiune teroristă. A fost un şoc enorm pentru toată familia prezidenţială şi pentru colegii din DIE să afle că chiar nr. 2 din spionaj a trădat la inamic".
După ce a trecut Oceanul, Pacepa a deconspirat mii de ofiţeri şi reţele de spioni, care fuseseră plantaţi de regimul comunist peste tot în Occident. De la instituţii şi ambasade, până la Pentagon şi Departamentul de Stat american. Regimul trimitea inclusiv preoţi în comunităţile de imigranţi din Occident, care erau, de obicei, ofiţeri DIE conspiraţi sau informatori ai DIE.
Ion Cristoiu: "A trădat. Un ofiţer care a făcut abuzuri şi la un moment dat a plecat pretinzând că de acolo, din America, luptă împotriva lui Ceauşescu. Trebuia sa lupte din România".
Liviu Tofan: "Este un mare escroc şi un profitor de circumstanţe şi un făţarnic. De acum încolo măcar vom fi scutiţi de alte naraţiuni".
Fuga lui Pacepa a declanşat efecte în lanţ în ţară.
Ţăranu: "Colegii lui au avut de suferit foarte mult. Au fost scoşi din serviciu şi trimişi în posturi pentru care nu aveau pregătire şi care era o umilire a lor".
Pe capul lui Pacepa, Ceauşescu a pus o recompensă de două milioane de dolari. În decursul timpul s-a spus de nenumărate ori că ar fi fost asasinat. A murit în schimb de COVID, duminică dimineaţa, la 92 de ani. Era la a treia identitate schimbată şi la o adresă secretă unde s-a ascuns cu soţia în ultimii 20 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰