Antena Meniu Search
x

Mocănița din Moldovița, în conflict cu CFR

De când trece prin localitatea suceveană Moldoviţa, mocăniţa a devenit un magnet pentru turişti. Primarul localităţii i-a permis unui investitor austriac să construiască o cale ferată îngustă necesară pentru mersul trenului.

Vezi și

De când trece prin localitatea suceveană Moldoviţa, mocăniţa a devenit un magnet pentru turişti. Primarul localităţii i-a permis unui investitor austriac să construiască o cale ferată îngustă necesară pentru mersul trenului. Pentru că noile şine se intersectează cu cele vechi, care aparţin de CFR, operatorul mocăniţei a primit ordin să distrugă calea ferată.

O călătorie perfectă pe Valea Moldoviţei, cu munţi împăduriţi şi case răsfirate, vine la pachet cu o plimbare cu Mocăniţa. Aşa s-a gândit şi Georg Hocevar, administratorul Mocăniţei Huţulca.

Omul s-a apucat să modernizeze gara dezafectată din Moldoviţa, chiar de pe traseul trenului. Primăria i-a permis să investească 50.000 de euro, fără a-i emite, însă, şi o autorizaţie de construire. 

Traian Ilieşi, primarul din Moldoviţa: "Foarte multă lume este de acord cu mocăniţa şi nu deranjăm pe nimeni, deci este terenul localităţii. Cu patronul cu firma austriacă avem relaţii bune."

Afacerea părea să dea roade, până când, pentru trecerea mocăniţei, antreprenorul străin a construit o cale ferată îngustă printre şinele CFR. Pentru că a acoperit şinele care nu mai erau în uz din 2010 cu pietriş, a fost dat în judecată.

"Precizăm faptul că, pe acest teren sunt amplasate mijloacele fixe care aparţin infrastructurii feroviare - obiectul plângerii penale", a fost răspunsul CFR.

Antreprenorul a primit 15 zile să îşi distrugă lucrările. Se plânge acum că dacă ar face asta, ar văduvi zona de o sursă de venit.

Georg Hocevar, antreprenor: "Ar fi foarte păcat să aducem la starea iniţială, pentru că atunci nu va mai fi niciodată un tren de cale îngustă în această staţie frumoasă."

Plângerea penală făcută de CFR îl vizează şi pe primarul din Moldoviţa. Bărbatul vine cu acuzaţii grave la adresa CFR.

Traian Ilieşi, primarul din Moldoviţa: "Ca să fiu mai pe scurt, vor şpagă. Ca să vândă. Mai pe scurt. Nu merge aşa ceva. Vor şpagă ca să vândă terenul."

Pentru că şi lucrările la gara din care pleacă Mocăniţa s-au făcut fără autorizaţie de construcţie, operatorii vor folosi de acum înainte o gară care nu are curent electric, toalete sau locuri de parcare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Mocănița din Moldovița, în conflict cu CFR