EXCLUSIV Bolnavii decedaţi la Spitalul de boli psihice din Măciuca sunt NECUNOSCUŢI
Oameni legaţi cu chingi şi lacăte. Morţi suspecte neanunţate la autorităţi şi procurori care închid ochii. Cruci de lemn unde în locul numelui apare apelativul "NECUNOSCUT".
Pe o bucată scorojită de lemn, învelit cu o pătură murdară şi legat cu chingi de pat. La picior, UN LACĂT. Cu aceste mărturii NOI în mână, o echipa Observator s-a întors în comuna vâlceana, la două săptămâni de la izbucnirea scandalului. La ieşirea din sat, pe un deal, zărim cimitirul. Câteva cruci din lemn, îndoite de timp şi nepăsare. Sunt locurile de veci ale foştilor colegi de cameră ai lui Ionuţ.
-La marginea cimitirului din Măciuca, îngropaţi în buruieni, dar mai ales în nepăsare, sunt beneficiarii, aşa cum în mod ironic îi numeşte sistemul. Sunt persoanele pentru care centrul a încasat ani la rând bani de la stat, însă pe care autorităţile din judeţul Vâlcea nici măcar nu au fost în stare să le identifice.
În documente, o recunoaşte şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Vâlcea. În 4 luni au murit 5 oameni cu vârste între 35 de ani şi 66 de ani. Necunoscutul a murit în 2010. Un anonim al sistemului. Un bărbat fară nume şi fără vârstă, DEŞI A FOST INTERNAT LA MĂCIUCA 3 ANI.
Un "lacăt" a pus şi directorul DGASPC Vâlcea pe acest subiect. Unul taboo, pe care îl evită, dar, care, în mod evident, îl tulbură atunci când deschidem discuţia.
-Eu nu caut crucile în cimitir la Măciuca să ştiu ce scrie necunoscut. Există probabil în biserica de acolo, întrebaţi-i care sunt... ai noştri sunt cunoscuţi, repet, şi vă rog să daţi pe post.
Anul trecut centrul a fost amendat pentru aceşti "necunoscuţi". Beneficiarii fără identitate. Cu buletine expirate, ori carduri de sănătate lipsă. Teoretic, un impediment în achiziţionarea tratamentelor de care au nevoie.
-Este un aspect grav, îl vom cerceta.
Spune surprins preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Ca şi cum crucile nimănui abia acum apăruseră în cimitir. Ele nu există nici pentru procurori. În mod normal, fiecare moarte într-un astfel de centru e considerată suspectă. Ea trebuie raportată de unitate şi se deschide dosar penal. Parchetul Vâlcea s-a rezumat să facă o anchetă pe abuz în serviciu pentru chingile de la picioare, deşi e public faptul că oamenii mor în mod bizar la Măciuca. Cel mai recent control al Ministerului Muncii recomandă acreditarea şi reorganizarea serviciului, dotarea lui cu laptop-uri şi calculatoare, angajarea personalului de specialitate şi prevenirea tratamentului abuziv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰