Principalele motive pentru care merită să consumi produse bio
Datorită dezvoltării agriculturii industriale, puține produse, în special legumele, fructele sau carnea de pui mai au gustul cu care eram obișnuiți în copilărie. Acea aromă proaspătă, savuroasă și hrănitoare.
Datorită dezvoltării agriculturii industriale, puține produse, în special legumele, fructele sau carnea de pui mai au gustul cu care eram obișnuiți în copilărie. Acea aromă proaspătă, savuroasă și hrănitoare. În multitudinea de alimente bogate în calorii, dar sărace în nutrienți, există, însă, și câteva excepții: produsele bio care își păstrează gustul delicios, dar și proprietățile nutritive benefice. De aceea, ideal este să le incluzi în alimentația ta cât mai des, iar asta din mai multe motive:
1. Spui „da” sănătății și „nu” toxinelor
Se știe că toxinele, aditivii chimici, pesticidele, substanțele folosite pentru creșterea și îngrășarea forțată a animalelor nu sunt altceva decât sursă de formare a radicalilor liberi. Considerați a fi principala cauză a bolilor grave specifice perioadei în care trăim, radicalii liberi sunt acei compuși care atacă celulele sănătoase, fiind chiar capabili să distrugă acizii nucleici (ADN și ARN). Studiile au arătat că factorii principali care contribuie la declanșarea în corp a unor mecanisme primare de producere a bolii sunt:
-
Pesticidele și toxinele din alimente;
-
Produsele nesănătoase;
-
Fumatul;
-
Stresul;
-
Poluarea;
-
Expunerea îndelungată la soare;
-
Alcoolul.
Alimentele bio au principalul avantaj că nu conțin reziduuri de pesticide dăunătoare organismului uman sau substanțe nocive care forțează creșterea. De exemplu, în cazul cărnii de pui bio, producătorii garantează prin certificat ecologic că animalele au fost hrănite cu furaje curate, cum sunt și cele de la Agri.shop provenite din surse sigure, cât mai sănătoase.
În plus, studiile au arătat că alimentele bio nu conțin neurotoxine, acele substanțe nocive capabile să degradeze celule nervoase și să pună în pericol sănătatea creierului. De aceea, produsele bio, ecologice sunt recomandate în special copiilor, al căror organism este mult mai vulnerabil și expus factorilor externi nocivi.
2. Alegi o cantitate dublă de antioxidanți
S-a dovedit că principalul inamic al radicalilor liberi despre care vorbeam anterior sunt antioxidanții. Un complex de elemente nutritive capabil să apere organismul și pe care îl găsești frecvent în produsele bio. Alimentele ecologice au o cantitatea dublă de antioxidanți decât au produsele industriale, iar asta deoarece pesticidele și substanțele chimice cu care sunt stropite fructele și legumele distrug mai mult de jumătate din cantitatea de nutrienți benefici.
3. Savurezi gustul bun al alimentelor bogate în nutrienți
Cunoști acele legume, în special roșii care, deși în exterior au o culoare intensă, când le tai îți dai seama că în interior sunt aproape verzi. Astfel de produse, pe lângă faptul că sunt lipsite de gust, au și o cantitate mică de nutrienți. Neavând timp să crească în ritmul natural, nu pot dezvolta cantitatea de vitamine, minerale, fibre pe care o vei găsi în produsele bio. Acest lucru este valabil atât pentru produsele vegetale, cât și pentru cele animale. În medie, alimentele cultivate bio oferă cu până la 30% mai mult fier și magneziu. De aceea sunt mult mai sănătoase, iar nutrienții lor le asigură și un gust delicios. În plus, fructele și legumele bio nu sunt culese decât la maturitate, cu alte cuvinte nu pot fi crude sau coapte artificial în timpul transportului așa cum se procedează cu alte alimente de pe piață.
4. Alegi alimente sigure
Produsele bio nu își asigură calitatea doar prin nume, ci sunt verificate în permanență, certificate și aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De aceea, sigla specifică pe care o găsești pe ambalajul alimentelor ecologice te asigură că acel produs nu a intrat pe piață fără să îndeplinească acele criterii necesare.
Sursă foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰