Video Drama pacientului ars de la Iaşi: Tratat "româneşte" a ajuns cu infecţii spitaliceşti în Belgia
Murdar, putrezit, infectat sau, pe scurt, netratat corespunzător. Aşa a ajuns românul cu arsuri deosebit de grave în Belgia. După nouă zile în care autorităţile, încurcate de... vreme şi birocraţie, s-au chinuit să-l trimită în străinătate. Un medic român din Belgia a dezvaluit starea în care a sosit pacientul.
- Cu arsuri şi infecţii din spitale
- Medicii români nu recunosc nimic
Medicul român din Belgia spune că pacientul a ajuns acolo într-o stare deplorabilă.
Dr. Ciprian Isacu - specialist chirurgie plastică: "A ajuns murdar, putrezit. S-a infectat pentru că trebuia să se infecteze, că e o plagă deschisă. Dar trebuia tratat, spălat, curăţat, pansat, în fiecare zi. E un protocol, n-au cum să nu ştie. Şi chiar dacă n-au nimic, au apă şi săpun".
Cu arsuri şi infecţii din spitale
Arsuri pe 70% din corp. Şi infecţii, luate cel mai probabil din spitalele româneşti.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Dana Mihaela - soţia pacientului ars: "Sunt disperată de acele bacterii pe care înţeleg că le are şi, acum, colac peste pupăză, ne luptăm şi cu asta. Efectiv şi-au bătut joc de el. De el, de noi, de toată lumea!".
De cinci zile, bărbatul e tratat într-o clinică din Belgia. Aproape zilnic trece prin intervenţii chirurgicale.
Dr. Ciprian Isacu - specialist chirurgie plastică: "În fiecare zi are un procentaj de şanse care creşte, dar este tot timpul deschis unei suprainfecţii, care poate oricând să ni-l răpească".
Dana Mihaela - soţia pacientului ars: "Faptul că a stat de mult a dus la această situaţie. Este un miracol că a trăit. Este un miracol că s-a agăţat cu disperare de viaţă. Încă rezistă".
Medicii români nu recunosc nimic
Infecţiile găsite în Belgia nu sunt recunoscute de medicii din România. Pe 20 ianuarie, a ajuns la UPU Constanţa în stare extrem de gravă.
Crina Kibedi - purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Constanţa: "S-a efectuat toaletarea plăgilor în blocul operator, au fost recoltate inclusiv culturi bacteriene, conform protocoalelor. Menționăm că pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat floră patogenă".
O zi mai târziu, a fost transferat la Iaşi.
Diana Cimpoeșu - medic sef UPU Spitalul Sf Spiridon Iași: "S-au folosit zilnic toaleta și pansamentul pe plăgi, antiseptice locale pe bază de argint".
După două încercări eşuate de a fi transferat în Belgia, bărbatul a ajuns în Capitală, la Floreasca. Şi aici se vorbeşte de proceduri executate ca la carte.
Bogdan Opriţa - purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: "Pacientul a fost de două ori spălat şi toaletat. A fost tratat corespunzător, cu alte cuvinte. Da".
Nu e prima dată când medici din străinătate spun că din România le vin pacienţi cu infecţii luate din spitale.
Dr. Ciprian Isacu - specialist chirurgie plastică: "E exact ce se întâmplă de 5 ani. Avem o problemă, ne spălăm pe mâini, trimitem afară. Cu scuzele că nu ştim, că nu putem, că nu avem".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰