Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Drama pacientului ars de la Iaşi: Tratat "româneşte" a ajuns cu infecţii spitaliceşti în Belgia

Murdar, putrezit, infectat sau, pe scurt, netratat corespunzător. Aşa a ajuns românul cu arsuri deosebit de grave în Belgia. După nouă zile în care autorităţile, încurcate de... vreme şi birocraţie, s-au chinuit să-l trimită în străinătate. Un medic român din Belgia a dezvaluit starea în care a sosit pacientul.

de Adrian Lupușor

la 04.02.2021 , 18:25

  • Cu arsuri şi infecţii din spitale
  • Medicii români nu recunosc nimic

Medicul român din Belgia spune că pacientul a ajuns acolo într-o stare deplorabilă. 

Dr. Ciprian Isacu - specialist chirurgie plastică: "A ajuns murdar, putrezit. S-a infectat pentru că trebuia să se infecteze, că e o plagă deschisă. Dar trebuia tratat, spălat, curăţat, pansat, în fiecare zi. E un protocol, n-au cum să nu ştie. Şi chiar dacă n-au nimic, au apă şi săpun".

Cu arsuri şi infecţii din spitale

Vezi și

Arsuri pe 70% din corp. Şi infecţii, luate cel mai probabil din spitalele româneşti. 

Dana Mihaela - soţia pacientului ars: "Sunt disperată de acele bacterii pe care înţeleg că le are şi, acum, colac peste pupăză, ne luptăm şi cu asta. Efectiv şi-au bătut joc de el. De el, de noi, de toată lumea!".

De cinci zile, bărbatul e tratat într-o clinică din Belgia. Aproape zilnic trece prin intervenţii chirurgicale. 

Dr. Ciprian Isacu - specialist chirurgie plastică: "În fiecare zi are un procentaj de şanse care creşte, dar este tot timpul deschis unei suprainfecţii, care poate oricând să ni-l răpească".

Dana Mihaela - soţia pacientului ars: "Faptul că a stat de mult a dus la această situaţie. Este un miracol că a trăit. Este un miracol că s-a agăţat cu disperare de viaţă. Încă rezistă".

Medicii români nu recunosc nimic

Infecţiile găsite în Belgia nu sunt recunoscute de medicii din România. Pe 20 ianuarie, a ajuns la UPU Constanţa în stare extrem de gravă. 

Crina Kibedi - purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Constanţa: "S-a efectuat toaletarea plăgilor în blocul operator, au fost recoltate inclusiv culturi bacteriene, conform protocoalelor. Menționăm că pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat floră patogenă".

O zi mai târziu, a fost transferat la Iaşi. 

Diana Cimpoeșu - medic sef UPU Spitalul Sf Spiridon Iași: "S-au folosit zilnic toaleta și pansamentul pe plăgi, antiseptice locale pe bază de argint". 

După două încercări eşuate de a fi transferat în Belgia, bărbatul a ajuns în Capitală, la Floreasca. Şi aici se vorbeşte de proceduri executate ca la carte.

Bogdan Opriţa - purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: "Pacientul a fost de două ori spălat şi toaletat. A fost tratat corespunzător, cu alte cuvinte. Da".

Nu e prima dată când medici din străinătate spun că din România le vin pacienţi cu infecţii luate din spitale. 

Dr. Ciprian Isacu - specialist chirurgie plastică: "E exact ce se întâmplă de 5 ani. Avem o problemă, ne spălăm pe mâini, trimitem afară. Cu scuzele că nu ştim, că nu putem, că nu avem".

Adrian Lupușor Like
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Drama pacientului ars de la Iaşi: Tratat "româneşte" a ajuns cu infecţii spitaliceşti în Belgia