Antena Meniu Search
x

Video Nicio poliţă de pe piaţa românească nu asigură în acest moment pentru război. Asigurătorii nu iau în calcul introducerea unei asemenea oferte

În caz de război, nicio asigurare nu ne poate proteja. Deşi plătim anual sume mari pentru a ne asigura locuinţa sau bunurile, în faţa unui atac nimeni nu ne va despăgubi. Poliţele noastre devin practic inutile, asta din cauză că riscul de război este exclus total din acoperirea tuturor poliţelor de asigurare. Şi nici nu va fi luat în calcul pe viitor, spun asigurătorii, pentru că oricum n-ar exista bani suficienţi pentru despăgubiri. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.03.2022, 14:45

Vezi și

Nicio poliţă de pe piaţa noastră nu ne asigură în acest moment pentru război. În situaţia unui atac, ipotetică desigur, nimeni nu poate cere despgubiri. Explicaţia?

Cristian Fugaciu, CEO broker de asigurare: Pagubele pot fi foarte mari. Practic, să afecteze întreaga industrie şi să pună în imposibilitate asigurătorii de a plăti. 

Sorin Stroe, reprezentant broker asigurări: Asigurările au în spate un calcul matematic, un calcul actuarial. Una dintre condiţiile ca un risc să poată fi asigurat este să poată fi calculată matematic probabilitatea de producere şi amploarea acelui risc. Companiile de asigurare nu au datele necesare, nu au baza statistică să poată calcula acest risc şi stabili costul.

"E greu de acoperit aşa ceva, în caz de război".

Pe acelaşi subiect

"Banii nu ştiu dacă vor ajunge pentru toţi, ca să despăgubească acea firmă". 

"Riscul de război nu-i asigurat nicăieri. Asigurarea o faci pentru cauze naturale".

"Atunci când ele au fost scoase, nu existau condiţii de război. Acum, faptul că a apărut chestia aceasta, ele trebuie regândite de către asigurători".

Doar că asigurătorii nu iau în calcul această variantă. 

Cristian Fugaciu, CEO broker de asigurare: Rămân valabile toate celelalte acoperiri ale unei poliţe de asigurare. Pot avea loc evenimente care nu au ca şi cauză războiul. În cazul catastrofelor naturale, în cazul evenimentelor naturale, daunele sunt în continuare acoperite şi despăgubite. 

Se pot face excepţii doar pentru companii din aviaţie şi transporturi maritime. Aici ar putea fi încheiate contracte speciale care să includă riscul de război. 

Cristian Fugaciu, CEO broker de asigurare: Dacă nava intră intenţionat într-o zonă de război, atunci nu este acoperită. Dacă ea se găseşte într-un teritoriu şi apare o situaţie de război, în timp ce nava este acolo, poate fi acoperit. Dar nava şi căpitanul trebuie să depună toate diligenţele să iasă cât mai repede din zona respectivă. 

În România, în ultimul an, piaţa asigurărilor a tot crescut. A ajuns la 14,3 mld. lei în 2021, cu 24% mai mult faţă de 2020, cea mai mare creştere din ultimul deceniu. Asigurările generale au ajuns la 11 miliarde de lei, iar cele de viaţă au fost de 2,6 miliarde de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Nicio poliţă de pe piaţa românească nu asigură în acest moment pentru război. Asigurătorii nu iau în calcul introducerea unei asemenea oferte