Noi reguli pentru comerţul cu animale vii, după blocajul din Canalul Suez. Ce măsuri suplimentare a anunţat ANSVSA

De Andreea Anghel.
Publicat: 12.04.2021, 19:24.
Actualizat: 12.04.2021, 19:25

ANSVSA impune noi măsuri pentru comerţul cu animale vii, după blocajul din Canalul Suez. Comercianţii sunt nevoiţi să mărească cantităţile de furaje şi de apă cu minim 25% şi să crească spaţiul destinat animalelor cu 10-15%

Ce măsuri trebuie să respecte comercianţii

Noi reguli pentru comerţul cu animale vii, după blocajul din Canalul Suez

Profimedia Images

Toţi operatorii economici care intenţionează să desfăşoare activităţi de comerţ cu animale vii vor fi nevoiţi să mărească cantităţile de furaje şi de apă cu minim 25% şi să crească spaţiul destinat animalelor cu 10-15%, a anunţat luni Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a mai spus că măsurile vin după situaţia de criză în care 11 nave cu animale au fost blocate pe Canalul Suez, iar procentul de mortalitate mediu a fost de 0,23%.

Ce măsuri trebuie să respecte comercianţii

Citește și:

''Atenţionăm toţi operatorii economici care intenţionează să desfăşoare pe viitor activităţi de comerţ cu animale vii, că ANSVSA a modificat procedurile în direcţia intensificării verificărilor privind asigurarea suplimentării cantităţilor de furaje şi apă cu minim 25 %'', se arată în comunicatul ANSVSA.

În condiţiile în care vor veni perioadele cu temperaturi ridicate, este necesar să se ţină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30 grade Celsius este obligatorie creşterea spaţiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce priveşte transportul maritim, la o temperatură mai mare de 30 grade Celsius este obligatorie creşterea spaţiului destinat animalelor cu 15%.

''În cazul în care se transportă animale cu coarne, spaţiul alocat pe cap de animal trebuie să crească cu 7% pentru a preveni rănirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate în boxă. Animalele cu coarne se transportă în boxe separate faţă de cele fără coarne'', se mai arată în comunicat.

ANSVSA a mai anunţat că pe data de 12 aprilie, odată cu finalizarea centralizării datelor primite de la comandanţii celor 11 nave cu animale din România, destinate exportului, activitatea celulei de criză constituită la nivelul instituţiei pentru gestionarea situaţiei generată în data de 24 martie de blocarea temporară a Canalului Suez, şi-a încheiat activitatea.

''Concluziile rezultate în urma analizării tuturor informaţiilor primite arată că: durata călătoriei a fost cuprinsă între 10 şi 15 zile, cantitatea de apă şi furaje asigurată a fost suficientă, starea de sănătate a animalelor a fost bună, procentul de mortalitate mediu înregistrat fiind de 0,23%'', potrivit ANSVSA.

ANSVSA informează că, odată cu ridicarea restricţiilor, se pot relua activităţile de export de animale către ţările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport.

Pe data de 24 martie, nava Ever Given cu o lungime de 400 de metri şi de peste 220.000 de tone, care venea din Asia şi se ducea la Rotterdam, s-a oprit de-a curmezişul canalului după ce a fost lovită de o rafală de vânt, în momentul în care intra în partea de sud a Canalului Suez, potrivit site-ului Vesselfinder.

La nivelul ANSVSA a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situaţia generată de blocarea temporară Canalului Suez şi a circulaţiei navelor de transport pentru animale, iar 11 nave din România cu peste 130.000 de oi au fost blocate în zonă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Primele declarații ale Ginei Pistol, după botezul discret al micuței Josephine: „O zi magică”. Prezentatoarea Chefi la cuțite, imagini unice alături de Smiley și fetița lor / FOTO
spynews.ro
„Să vezi ce gloanţe îţi bag în cap„. Tânără ucisă de un bărbat lăsat liber, deși își teroriza și fosta iubită
libertatea.ro
USR PLUS conditioneaza UDMR pentru numirea noului avocat al poporului. Miza: desfiintarea Sectiei Speciale in forma lui Stelian Ion. Cum s-a pozitionat PNL
Ziare.com
Ciocolată de casă cu fistic: rețetă din copilărie
CaTine.ro
Șoc în showbiz: Are CANCER în stare avansată! Vestea care i-a îndurerat pe fani
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
Naționala care consideră Bucureștiul a doua casă: „Am câștigat și pe teren și-n «Triunghiul Bermudelor»”
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro