Antena Meniu Search
x

Curs valutar

NOI REGULI pentru şoferi! Cu ce se înlocuieşte TIMBRUL DE MEDIU. Noua legislaţie va fi adoptată la sfârşitul lunii

Noua legislație care va lua locul fostului timbru de mediu va fi adoptată, prin ordonanţă de urgenţă, la finalul lunii martie, potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin.

de Redactia Observator

la 16.03.2017 , 10:37

Noua legislație care va lua locul fostului timbru de mediu va fi adoptată, prin ordonanţă de urgenţă, la finalul lunii martie, potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin.

În forma actuală, proiectul de lege prevede ca service-urile care fac Inspecția Tehnică Periodică a mașinilor să fie obligate să le lipească acestora pe parbriz un abțibild conform cu clasa de poluare a automobilului respectiv.

Noua legislaţie prevede ca, după efectuarea Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP), service-ul auto să lipească pe parbriz un sticker colorat conform normei de poluare trecute în talonul maşinii.

Articolul continuă după reclamă

Eco-vinietele vor avea şapte culori diferite, câte una pentru fiecare tip de motorizare, de la Non-euro, la Eco-hibrid.

Pe acelaşi subiect

Deocamdată, șoferii vor avea de plătit doar câțiva lei pentru aplicarea eco-vinietei. Până la mijlocul lui 2019 se estimează că toate mașinile aflate în circulație pe drumurile publice vor avea abțibildul pe parbriz. 

Proiectul prevede ca tot până la această dată marile orașe să fie împărțite în zone, în funcție de care șoferii să plătească o taxă mai mică sau mai mare pentru a le tranzita.

De exemplu, un oraş ar putea alege să permită accesul în centru doar pentru maşinile care respectă cel puţin norma de poluare Euro 4, în timp ce şoferii care au maşini cu motoare cu norme de poluare mai vechi să plătească o eco-vignetă pentru a putea tranzita zonele respective.

Verificarea ar urma să se facă prin intermediul unor camere video, după modelul practicat în prezent pentru rovignetă pe drumurile naţionale.

"Vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărei maşini în funcţie de gradul de poluare. Cred că primăriile vor face zonarea şi, când vor considera că avem foarte multe maşini, aglomeranţie mare, grad de poluare mare, vor putea să introducă pentru acele zone un sistem de taxare suplimentară care să fie la îndemâna cetăţeanului, fie prin sms, fie printr-o altă formă prietenoasă", a declarat Daniel Constantin, ministrul Mediului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » NOI REGULI pentru şoferi! Cu ce se înlocuieşte TIMBRUL DE MEDIU. Noua legislaţie va fi adoptată la sfârşitul lunii