Nou an universitar a început cu studenţi mai puţini şi fără un ministru la Educaţie
Un nou an universitar a început! Cu mai puţini studenţi decât în alţi ani, dar cu ambiţii la fel de mari. Cei mai mulţi tineri vânează facultăţi care să le aducă bani chiar din şcoală. Dar realitatea este alta.
Un nou an universitar a început! Cu mai puţini studenţi decât în alţi ani, dar cu ambiţii la fel de mari. Cei mai mulţi tineri vânează facultăţi care să le aducă bani chiar din şcoală. Dar realitatea este alta. Aproape jumătate dintre universităţi scot şomeri, pentru că specializările nu corespund cu nevoia pieţei. De promisiuni s-au ocupat astăzi şi politicienii care au ţinut discursuri în marile centre universitare din ţară.
Aproape o jumătate de milion de studenţi au început anul universitar. Unii dintre ei şi-au ales facultatea cu gândul de avea peste câţiva ani un job cât mai bine plătit.
LAURA, studentă la ASE: Aş vrea să lucrez într-o Primărie, cel mai mult, eventual să fac un master, dar în SRI, pentru că mă ajută şi profilul.
Teodora e as în calculatoare şi vrea ca din faţa tastaturii să lupte împotriva atacurilor cibernetice. A terminat un liceu militar şi e studentă acum la Academia Tehnică Militară din Bucureşti.
TEODORA, studentă la Academia Tehnică Militară: Stii ca unii ar spune: "Domnule, milităria nu e pentru femei!". Nu e adevărat. Fiecare are fortele proprii si trebuie sa stie sa si le concentreze intr-o anumita directie. Daca iti doresti asta, poti sa o faci!
Anul universitar a început cu festivităţi şi discursuri lungi. În amfiteatrele pline, unii au adormit la propriu, alţii s-au amuzat, iar cei care n-au prins un loc pe scaune au plecat revoltaţi spre casă.
Politicienii care au plecat în ţară să ţină discursuri şi-au amitit de restanţele pe care le au faţă de România.
KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: Este inadmisibil ca distanta dintre Bucuresti si Iasi sa fie strabatuta cu trenul in 6 ore si jumatate, semnificativ mai mult decat in urma cu 20 de ani!
Preşedintele le-a cerut studenţilor de la Universitatea Tehnică din Iaşi să nu părăsească ţara după absolvire, ci să construiască aici, autostrăzi şi căi ferate. Apoi, nu a părăsit oraşul fară o fotografie cu următoarele generaţii de studenţi.
La Craiova, premierul Viorica Dăncilă le-a făcut studenţilor cadou... o promisiune.
VIORICA DĂNCILĂ, premierul României: Au fost desemnataţii castigatorii contractelor de executie a drumului expres in regim de autostrada Craiova-Pitesti.
În trei ani, cei 58 de kilometri de autostradă le vor uşura şi tinerilor drumurile spre acest centru universitar. Anul de învăţământ a început fără un ministru la Educaţie şi cu o scădere, faţă de anii trecuţi, a numărului studenţilor. Pentru cei care vin din provincie, în marile oraşe, viaţa de student se anunţă destul de scumpă.
Cheltuielile înseamnă, în medie, 2000 de lei pe lună, la care se adaugă şi plata taxei anuale, şi ea de câteva mii de lei, în funcţie de facultate, în cazul studenţilor care nu au prins locuri la buget. Cel mai important, spun profesorii, este ca în universităţi să ajungă elita liceelor din ţară.
NICOLAE ISTUDOR, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti: Cred ca ar fi bine ca universitatile publice obligatoriu sa sustina examen de admitere la intrare. Dar toate!
România este în urma tendinţelor europene, cu un procent aproape dublu de absolvenţi de stiinţe umaniste, când piaţa cere IT-işti sau specialişti în agricultură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰