Antena Meniu Search
x

O afacere înfloritoare pentru biserică: preoţii vând locurile pe scaunele din strană. Oficial, se vorbeşte despre donaţii

Locul în biserică, la slujbă, se plăteşte. Dai cel puţin 100 de lei ca să ai scaunul tău. Rânduiala se ştie foarte bine printre enoriaşi.

Vezi și

Locul în biserică, la slujbă, se plăteşte. Dai cel puţin 100 de lei ca să ai scaunul tău. Rânduiala se ştie foarte bine printre enoriaşii care ajung să plătească şi 1500 de lei pentru scaune frumos sculptate. Şi cum cererea e mare, iar locurile limitate, preoţii au găsit soluţii. Au comandat scaune mai mici, care sa nu ocupe prea mult spaţiu. Reprezentanţii bisericii spun însă că totul se face pe bază de donaţii şi nu e vorba de comerţ. Urmăriţi un material realizat cu o cameră ascunsă.

- Cât mă costă?

- 5 milioane ăsta.

- 5 milioane ăsta pe perete? 

Pe acelaşi subiect

Preţul pentru un loc jos în timpul slujbei îl afli la intrarea în biserică, chiar dacă nu e afişat. Nu e nici negociabil, dar plăteşti în funcţie de mărime şi locul unde e pus.

- Şi ăla mic? 

- 70 era ăla mic. 

Rezervarea poate costa până la 1.500 de lei pentru scaunele frumos sculptate. Chiar şi aşa, doar cei norocoşi mai prind un loc.

- Merg eu cu tine şi vorbesc cu părintele.

- Bine, aici sunt.

- Poate el ştie de vreo babă care... aşa... şi nu stă nimeni. Stă una aşa, provizoriu. 

Şi cum cererea e mare, preoţii au venit cu soluţii. Au comandat scaune mai mici, care pot fi rezervate cu 50 de lei. 

Enoriaşii cunosc foarte bine practica şi se conformează. 

- Încerc să caut un scaun şi-s ocupate. 

- Cu părintele trebuie să discutaţi.

- Sunt plătite de bătrâni. 

- Sunt plătite?

- Da.

Chiar dacă fiecare tip de loc în biserică are, aşa cum am văzut, un preţ anume, reprezentanţii bisericii vorbesc doar despre donaţii. Eugen Tănăsescu purtător de cuvânt, Arhiepiscopia Tomisului: "Biserica nu vinde scaune. Credincioşii donează sume de bani pentru propriile scaune. Încă din secolul 17, familiile boiereşti îşi donau propriile strane, acele scaune de pe margine."

În aproape toate bisericile, pe scaune sunt scrise numele celor care au plătit ca să aibă un loc confortabil la slujbă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » O afacere înfloritoare pentru biserică: preoţii vând locurile pe scaunele din strană. Oficial, se vorbeşte despre donaţii