Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Autostrada Orăştie-Sibiu va fi DEMOLATĂ!

Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România a afirmat că o parte din autostrada Sibiu – Orăștie va fi demolată și va trebui refăcută. Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, declară că România poate pierde fondurile europene pentru construcţia autostrăzii.

de Redactia Observator

la 16.10.2015 , 16:30

 Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România a afirmat că o parte din autostrada Sibiu – Orăștie va fi demolată și va trebui refăcută. Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, declară că România poate pierde fondurile europene pentru construcţia autostrăzii.

Alte trei expertize de specialitate independente au fost solicitate de CNADNR, ajungându-se la concluzia că proiectul tehnic aprobat a fost nerespectat și au existat greșeli de execuție. De asemenea, CNADNR SA a cerut antreprenorului (Salini Impregilo) să refacă cei 200 – 300 m ai corpului de autostradă unde au apărut degradările în urma demolării acestuia și refacerea corespunzătoare, în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.

Tronsonul Cunţa-Sălişte al autostrăzii este deja închis circulaţiei pentru reparaţii, iar în urma verificărilor făcute de echipele de control ale companiei, s-a descoperit că la opt metri sub asfalt sunt infiltraţii de apă.

Articolul continuă după reclamă

Pentru a remedia problemele întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie, este necesară demolarea completă a căilor de circulaţie.

"Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apriției fisurii, mai ales având în vedere că Antreprenorul a avut și calitatea de Proiectant în cadrul Contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanție și, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către Antreprenor. (…) CNADNR a urmărit şi a sesizat de câte ori a fost nevoie apariţia unor eventuale erori. Chiar şi în acest moment, noi, CNADNR, am ajuns până în punctul de a cere chiar demolarea unei porţiuni pentru a fi siguri că proiectul se va finaliza în condiţii de maximă siguranţă. Sunt conştient de presiunea care există. Dar rezolvarea situaţiei actuale nu se poate face decât printr-o decizie drastică, potrivit standardelor de calitate şi siguranţă. Chiar dacă în timp au fost acumulate mai multe tensiuni, chiar dacă am vrea ca peste noapte să rezolvăm această problemă, CNADNR, în toate acţiunile pe care le desfăşoară în acest proiect, trebuie să respecte atât prevederile contractuale cât şi legislaţia în vigoare”, susține Narcis Neaga, Directorul General al CNADNR SA, potrivit site-ului gazetadedimineata.ro.

Conform spuselor fostului ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, cele 400 de milioane de euro pentru tronsonul Orăștie Sibiu pot fi pierdute. “Sunt şapte puncte critice unde alunecările sunt grave, care au nevoie acum nu de reparaţii, ci de reconstrucţie. Din ultimul document apărut ieşit din companie ieri (joi-n.r.), am constatat că autostrada trebuie demolată în acele puncte şi reconstruite. Cheltuielile sunt mari, nu mai pot fi acoperite în interiorul actualului contract, contractul este epuizat, undeva la 120 la sută. În condiţiile de faţă, încotro ne îndreptăm? Aceşti bani europeni în condiţiile în care nu se face recepţia vor fi pierduţi integral. Se pierd banii pe întreg tronsonul Orăştie-Sibiu. Discutăm despre 400 milioane de euro”, a declarat Alexandru Nazare.

Inaugurarea autostrăzii dintre Sibiu şi Orăştie a avut loc anul trecut, cu două zile înainte de cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Lucrările s-ar putea prelungi până în luna decembrie, deși durata estimată era de o lună.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Autostrada Orăştie-Sibiu va fi DEMOLATĂ!