Antena Meniu Search
x

Val de reacții în cazul tinerei cu scleroză multiplă, lăsată fără pensie, pentru că a publicat poezii

O poetă cu scleroză multiplă a fost pedepsită de stat pentru o sumă infimă obţinută din vânzarea unei cărţi.

Vezi și

O poetă cu scleroză multiplă a fost pedepsită de stat pentru o sumă infimă obţinută din vânzarea unei cărţi. Pentru că a câştigat 240 de lei, i-a fost oprită o parte din pensia de handicap. Un ajutor oricum insuficient. Tânăra scriitoare ar trebui să trăiască doar cu puţin peste 500 de lei, fără dreptul de a obţine venituri din muncă. 

"Şi m-am uitat de jos cum arde cu fum locomotiva

trei cai frumoşi, 15 struţi şi cooperativa

O, doamne..."

Pe acelaşi subiect

Sunt versurile Laurei Ioana Florescu, care, atunci când scrie poezii, se semnează Maricica Belearta Mononoke. Scrie versuri din 2008, anul în care un diagnostic grav i-a schimbat viaţa: "În 2008 a început, nu am ştiut ce este şi până la urmă, peste câteva luni am reuşit să fac un RMN, până la urmă s-a descoperit că e scleroză multiplă."

De atunci tremură şi se luptă cu durerile. Dar oricât de greu i-ar fi, ea găseşte puterea să zâmbească. "E o durere foarte mare, plus că vezi că îţi pierzi simţurile tactile, ochii, urechile, părul, şi e nasol. Aveam o semipareză pe partea stângă şi acum am patru."

Statul a ajutat-o până acum cu o sumă infimă. Puţin peste 500 de lei, bani care vin la pachet cu inderdicţia de a munci contracost. Ioana n-a putut să refuze o editură, atunci cand i s-a propus să-i fie publicate poeziile. În prima lună a obţinut 240 de lei din vânzările cărţii. Suficient încât statul să ia măsuri. "Eu scriu poezii de când m-am îmbolnăvit şi toată lumea îmi zicea să scriu o carte, şi am scris. Nu m-am îmbogăţit, din contră, trebuie să dau banii înapoi.", spune poeta.

Cazul Laurei a revoltat o mulţime de oameni. Pe reţelele de socializare reacţiile curg neîncetat. Într-un târziu au reacţionat şi oficialii. Din comunicatul Ministerului Muncii reiese că Laura e vinovată. I s-a luat o parte din pensie iar situaţia se poate repeta: "Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate."

Scleroza multiplă se instalează în jurul vârstei de 20 de ani. Cauzele sunt legate de stilul de viaţă, dar şi de moştenirea genetică. Iar în România zilelor noastre, doar patru din zece bolnavi primesc ajutor de la stat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Val de reacții în cazul tinerei cu scleroză multiplă, lăsată fără pensie, pentru că a publicat poezii